Fler skollokaler, fler lärare, fler socialsekreterare, efterfrågan på boende för ensamkommande barn och fler gode män är något av det som flera nämnder i kommunen fick hantera i och med flyktingsituationen under, framförallt, hösten 2015.
Flera av de inblandade nämnderna som överförmyndarnämnden, de båda utbildningsnämnderna, kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden har flaggat för att det behövs mera pengar. Totalt rör det sig om cirka 51 miljoner kronor.
Staten är den som betalar det mesta för flyktingmottagningen i det första skedet. Linköping har fått – nästan 43 miljoner kronor – för extrakostnader som uppkommer i samband med flyktingmottagande 2015 och 2016. För innevarande år återstår 39,5 miljoner av summan och de pengarna ska nu ges som tilläggsanslag till nämnderna.
Resterande summa – 11,3 miljoner – ska enligt kommunstyrelsens beslut tas ur kommunens kassa för demografiförändringar. Enligt bedömningar från kommunledningskontoret är det inte någon risk för att de återstående 21,6 miljonerna i den kassan inte ska räcka till för sitt ändamål.
Mest pengar får Barn- och ungdomsnämnden med högst 32,2 miljoner, därefter kommunstyrelsen som beviljas högst 11,4 miljoner, bildningsnämnden får nästan 5 miljoner och kultur- och fritidsnämnden 1,4 miljoner. Överförmyndarnämnden beviljas 750 000 kronor.
Tilläggspengarna ska användas och ska inte kunna orsaka överskott i nämndernas budgetar.