I onsdags fick sju forskare vid Linköpings universitet veta att deras forskning beviljats medel ur fonden.
Cancerfonden har i år delat ut 415 miljoner i forskningsstöd, av dem gick 14 miljoner kronor till Linköpings universitet. Det är en ökning med närmare två miljoner jämfört med förra året. Samtidigt har Cancerfonden offentliggjort vilka nya forskningsprojekt som får stöd från och med årsskiftet. Sju av projekten drivs med Linköpings universitet som huvudman.
– Stödet betyder enormt mycket. Inte bara för att det ger oss möjlighet att forska, utan också för det faktum att pengarna kommer från allmänheten, det känns oerhört skönt och ger en väldig motivation, säger Mikael Sigvardsson, professor vid Hälsouniversitet.
Han söker svaret på varför vissa stamceller fastnar i sin utveckling och ger upphov till leukemi. Målet är att hitta en lindrigare behandling än den som patienterna idag måste underkasta sig. En behandling med cytostatika och strålning som är tuff nog att utsätta vuxna för, men som även barn måste utstå. Cancerfondens stöd har möjliggjort hans forskning i 15 år och nu beviljas han medel för en ny treårsperiod..
– Långsiktigheten i Cancerfondens stöd är fantastisk, säger Mikael Sigvardsson.
Hans projekt har beviljats 1,5 miljoner per år.
Men fonden ger inte bara stöd till att lösa cancerns gåta, utan också till forskning kring hur de som överlever sjukdomen ska kunna fortsätta leva med bibehållen livskvalitet.
Anna Enblom fysioterapeut och lektor vid Hälsouniversitet i Linköping. Hon har exempelvis beviljats 1,8 miljoner för att genomföra en studie som ger svar på om och med vilket stöd kvinnor som behandlats för gynekologisk cancer, kan avhjälpa inkontinensbesvär genom träning av bäckenbottenmuskeln.