Tillgången på förskollärare är dåligt. Det finns alltför få utbildningsplatser – trots att söktrycket är högt – och de räcker inte till för att täcka de stora behoven ute i kommunerna.
I Linköping visar barn- och ungdomsnämndens delårsrapport ett överskott på lite drygt 32 miljoner. En dryg tredjedel av detta beror på att man inte fått tag i den personal man behöver i förskolan, enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M).
Så frågan är hur mer pengar kan lösa personalbristen? Jakob Björneke (S) kommunalråd och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i dag – möjligen nämndens nästa ordförande när den nya majoriteten tillträder efter årsskiftet – kallar det en stor utmaning.
Han är inte helt överens med Rosencrantz om att överskottet handlar om personalbrist utan menar att Linköping inte har byggt ut antalet förskolor i den takt man hade behövt.
– Men ytterst handlar det förstås om att göra Linköping till en attraktiv kommun som gör att förskollärare vill jobba här, säger han.
Hur detta konkret ska göras har han inget direkt svar på i dag. Högre lön är ett sätt. Men också att ta vara på dem som redan finns i förskolan, som barnskötarna, är förslag.
I dag finns möjlighet för barnskötare i Linköping att vidareutbilda sig till förskollärare genom att jobba 75 procent och själv bekosta en 25 procentig tjänstledighet för studier.
Jakob Björneke vill att ännu fler barnskötare ska intressera sig för en vidareutbildning.
Hur då?
– Vi kanske också ska titta på villkorsfrågor, säger han.
Du menar att ni ska betala hela utbildningen?
– Jag vill inte gå in på några detaljer. Det är sådant som man måste diskutera med organisationerna. Men det handlar om att vi ska göra det attraktivare att bli förskollärare.
Han tycker också att det är viktigt att den överenskommelse som finns mellan kommunen, Lärarförbundet och Kommunal hålls. Det vill säga att förskollärare och barnskötare utgör 70 respektive 30 procent på nya förskolor och 60 respektive 40 procent på befintliga förskolor. Innan den överenskommelsen kunde det ibland inträffa att samtliga på en ny förskola var förskollärare, säger han.
– Ett sådant system gör att rörligheten för barnskötarna blir obefintlig och då kommer det heller aldrig att bli en jämnare fördelning mellan förskollärare och barnskötare.
Enligt barn- och ungdomschef Lars Rejdnell ökar antalet förskolebarn med hundra till trehundra om året.
– Vi behöver ha in nya människor. De vidareutbildade barnskötarna räcker inte till, konstaterar han.