Han har varit vd i det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter sedan 1996. Det är också förklaringen till att han får sammanlagt 4,7 miljoner kronor för att skiljas från sitt uppdrag.
– Avtalet skrevs under det glada 90-talet. Jag skulle inte kunna drömma om ett sådant avtal i dag. Det är en jäkla massa pengar och jag kan inte försvara någonting sådant, säger Rutger Starwing (M), ordförande i Lejonfastigheter.
Per Ridnes nuvarande månadslön är 120 000 kronor. Enligt anställningsavtalet har han rätt till ett avgångsvederlag på 30 månadslöner när han slutar. Även bilförmån ingår i avtalet.
Vd:n är uppsagd från och med den 1 oktober, men sitter kvar på vd-posten med full lön till den 1 juli nästa år. Han kommer dock endast att syssla med större, redan påbörjade ärenden. Om någon ny vd tillträder innan dess kommer Ridne att arbetsbefrias.
– Det är en ömsesidig överenskommelse, han har varit med i 17 år och påstår att han känner för att gå i pension, säger Rutger Starwing.
Vad säger du till den som blir upprörd över fallskärmen?
– Det skulle jag också bli, men på 90-talet skrevs det sådana här kontrakt, säger Rutger Starwing.
Den nya vd:n kan med andra ord inte förvänta sig samma fördelar som den avgående.
– Definitivt inte.
I stället har det blivit allt vanligare att vd:ar i de kommunala bolagen får löneavräkning om de skaffar sig en ny inkomst under uppsägningstiden.
Är en sådan formulering att vänta i den nya vd:ns kontrakt?
– Ja, det förutsätter jag.
Vad säger Per Ridne själv om summan?
– Varje sammanträde vi har brukar vi besluta om utgifter på 200 miljoner kronor. Så han rör sig med sådana summor som vi andra människor inte är så vana vid att behandla. Han tycker nog att den är ganska skälig.
Men när Corren ringer upp Per Ridne under fredagseftermiddagen vill han inte riktigt svara på frågan:
– Det är egentligen upp till andra att bedöma. Jag har träffat ett avtal.
Har du fått sparken?
– Jag tycker att man ska säga att vi har träffat en överenskommelse och jag månar om bolaget, vi har haft jättebra samtal. Är det så att det går in i en ny fas med stora investeringar och leds bättre av en ny person så har styrelsen det ansvaret, säger Per Ridne.
Han är i dag 58 år gammal.