Miljonregn över förskolan

Nu regnar det miljoner över Linköpings kommunala förskolor. Pengarna ska göra barngrupperna mindre.

Mindre stress för barnen när barngrupperna blir mindre. I höst startar satsningen som kommunen fått 43,6 miljoner för att genomföra.

Mindre stress för barnen när barngrupperna blir mindre. I höst startar satsningen som kommunen fått 43,6 miljoner för att genomföra.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2016-06-18 21:00

Tryggare barn med mindre stress som leder till bättre pedagogik. Det är vad de pengar som kommunen nu får ska bidra till, enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S).

Det handlar om 43,6 miljoner kronor. Ett statsbidrag som Linköping sökt med ovanligt stor framgång, dessutom.

– Vi har fått mest pengar per capita och i reda pengar näst mest i hela landet. Det visar vilka ambitioner vi har, säger Jakob Björneke (S).

Förra årets satsning – 17 miljoner av "egna" pengar – har enligt Björneke flyttat Linköpings kommun från en placering med lägre personaltäthet än snittet till en placering över rikssnittet. Nu följer en fortsättning på det jobbet.

De nya pengarna, som är tänkta för läsåret 2016-17 satsas framförallt på att minska barngrupper när personalstyrkan ska ökas.

– I förskolans värld har vi länge pratat avdelningar. Vi vill komma bort från det och istället fokusera på fler mindre och flexibla grupper som kan variera under dagen, säger han.

Den tanken har funnits i nämnden under en längre tid och har påverkat sättet man numera bygger förskolor på. Till skillnad från forna tiders små hemvisten byggs det numera stort. Det ska ge möjlighet till gruppindelning på ett annat sätt än som varit möjligt i de mindre förskolorna som var på modet tidigare. Många av dem finns fortfarande kvar och det kan möjligen försvåra arbetet med att dela in barnen i mindre grupper.

Statsbidraget får inte gå till lokaler vilket möjligen kan försvåra för förskolor som har det trångt. I de situationerna får förskolan försöka lösa det så gott det går, enligt Björneke.

Att satsningen är ettårig är lite av chanstagning, eftersom kommunen själv får fortsätta att betala ur den egna kassan om ytterligare statsbidrag uteblir. Men det är inget som oroar Jakob Björneke. Särskilt inte med tanke på svårigheten att hitta personal. Har de väl anställts i kommunen så vill man ha dem kvar, konstaterar han.

– Det visar också att vi är seriösa i vår ambition med hög kvalitet i förskolan.

Hur snabbt personal och föräldrar kommer att märka av "pengaregnet" är en annan sak. Björneke är medveten om att det kan uppstå missnöje om satsningar som görs nte syns direkt. Men i det här fallet får alla kommunala förskolor ett direkt uppdrag att jobba med mindre barngrupper. Fristående förskolor har haft möjlighet att söka samma statsbidrag och flera av dem har också fått, enligt Björneke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om