Miljonregn över socialsekreterare och utredare

Med individuella lönelyft till erfarna socialsekreterare vill Koalition för Linköping stoppa flykten från socialförvaltningen.

Foto: Tord Olsson

Linköping2015-03-06 17:03

Krisen inom om socialtjänsten har blivit alltmer akut. Corren skrev i januari att arbetsbelastningen hade lett till personalflykt och att socialkontoret tvingats anlita bemanningsföretag.

Kommunstyrelsen har redan tidigare öronmärkt 15 miljoner för att öka bemanningen på socialkontoret. Nu satsar kommunen 6,5 miljoner kronor för att öka lönerna för socialsekreterare, biståndsbedömare och LSS-handläggare.

Det här är ökningar utöver de generella löneökningar som görs i kommunen.

– Vi har sett att situationen blivit alltmer pressad och det gör det svårt att upprätthålla kvalitet. Därför är det viktigt att göra ett antal satsningar, säger kommunalrådet Eva Lindh (S) med särskilt ansvar för den sociala roteln.

Enligt Eva Lindh, och Daniel Andersson (FP) kommunalråd och ansvarig i personalutskottet, handlar det framförallt om att kunna rekrytera personal i framtiden men också att behålla den kompetenta person som redan finns.

– Socialsekreterarna gör ett otroligt viktigt jobb. Deras erfarenhet och kompetens är viktig för att man i tid ska fånga upp barn som far illa, säger Daniel Andersson.

En särskild satsning i satsningen riktas just mot personal som arbetar med barnutredningar. Den erfarenheten ska särskilt premieras. Har man jobbat med barnutredningar i två år får man extra tusenlapp i lönekuvertet och det dubbla om man jobbat fyra år.

Orsaken är att dessa ärenden ofta är tunga och skapar stress hos utredarna eftersom konsekvenserna av ett felbeslut kan bli svåra.

– Men det handlar inte om generella höjningar. Vi strävar efter individuell lönesättning i kommunen och det här är ett sätt att höja lönen för personer med nyckelkompetens, säger Daniel Andersson.

Enligt Eva Lindh har socionomer i Linköping lägre lön än snittet. Varför, har hon ingen direkt förklaring till, men konstaterar att löneutvecklingen generellt har varit dålig för den yrkesgruppen.

– Det kan handla om strukturer eftersom det är ett kvinnodominerat yrke, säger hon.

Joakim Söderlund, ordförande i Akademikerfacket SSR i Linköping är självklart positiv till lönehöjningen, men säger att det finns fler sätt att förhindra att erfarna socionomer med utredningsansvar flyr yrket.

– Jag tror att man ska satsa mer på det administrativa stödet. Våra medlemmar vill jobba med socialt arbete och är duktiga på det. Men i verkligheten handlar en stor del av jobbet om administration. Det finns andra yrkesgrupper som är utbildade för de delarna och är intresserade av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om