Miljonsatsning på nya företag

Två miljoner kronor om året kan kommunen komma att lägga på en ny satsning för nya företag och entreprenörer, enligt ett förslag från Nulink. Kommunen ställde krav på ett större engagemang från aktörer i näringslivet, som nu har lovat att satsa minst lika mycket.

Informell. Jimmie Hermansson tror starkt på kraften i spontana och informella möten. Öppet och tillgängligt ska Hub 13 vara.

Informell. Jimmie Hermansson tror starkt på kraften i spontana och informella möten. Öppet och tillgängligt ska Hub 13 vara.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2017-05-10 10:30

Sedan Wahlink lades ner 2015 har Nulink letat nya former för att stötta entreprenörer med nya företagsidéer. Hub 13 kallas det som ska bli en helt ny typ av företagsinkubator – om förslaget går igenom i kommunfullmäktige.

– Wahlink, den företagsinkubator som hade varit igång i elva år, fick väl inte den dragningskraft och det intresse från entreprenörer som vi önskade, säger Jimmie Hermansson, näringslivsutvecklare på Nulink.

Istället för en traditionell inkubatormiljö ska Hub 13, enligt förslaget, bli mer tillgängligt med en öppen del för informella möten och ett öppet kontorslandskap där deltagarna kan jobba vidare med sina affärsidéer. Hub 13 är Linköpingsbaserat, men riktat till hela regionen. Därför räknar man med ett centralt läge, och gärna nära resecentrum.

– Vi har ingen mötesplats med den här funktionen i Linköping. Det finns bra verksamheter med bra verktyg på universitetet. Men det finns inget liknande i Centrala Linköping. Vi måste kunna nå de människor som finns centralt och som kanske inte studerar på universitetet. Framförallt så ser vi en central mötesplats som ett komplement till befintliga verksamheter, menar Jimmie Hermansson.

Styrgruppen bakom Hub 13 var egentligen klara för en lansering under början av 2017 när kommunen i november 2016 beslutade att se över sina åtaganden och drog in pengarna. Det resulterade i att Hub 13 fick pausa och göra ett omtag. Kommunen krävde ett större engagemang från näringslivet.

Enligt det förslag man nu lämnat skall kommunen stå för maximalt två miljoner kronor om året men aldrig mer än 50 procent av verksamhetens kostnader. Det vill säga att om näringslivet går in med 1,5 miljoner så går kommunen in med motsvarande belopp. Maxinvesteringen från kommunen har föreslagits till två miljoner per år, oavsett om näringslivet skjuter till mer kapital.

– Kommunen var väldigt tydliga med att projektet inte bara kan vara skattefinansierat. Tanken var alltid att få med andra aktörer. Nu finns det ett aktivt engagemang från näringslivet. De kommer att vara med från dag ett och det är jättepositivt.

Men den som sår vill också skörda. Näringslivet räknar med en positiv utveckling i Linköping och regionen.

– Syftet med hela verksamheten är att skapa fler arbetstillfällen inom den privata sektorn, säger Jimmie Hermansson.

Hub 13 Inkubator

Ordet Hub är engelska för nav, och siffran 13 står för länets tretton kommuner och 013, Linköpings riktnummer.

Bakom Hub 13 står bland andra Almi och Nyföretagarcentrum. Men även flera, ännu inte namngivna, aktörer från näringslivet.

En inkubator erbjuder en dynamisk process för utveckling av människor, affärer och företag. Inkubatorn bistår entreprenörer med aktiv och anpassat ledningsstöd, finansiella, tekniska och kommersiella nätverk samt en kreativ tillväxtmiljö med tillhörande kontorsservice.

Källa: Swedish Incubators & Science Parks (Sisp)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om