Miljöpartiets frontfigur hoppar av politiken

Rebecka Hovenberg (MP) slutar med politiken men kommer att vara både de gröna frågorna och partiet trogen också i fortsättningen.

Efter valet 2022 har Rebecka Hovenberg (MP) gjort sin politiska "värnplikt" och återgår till ett liv utanför politiken.

Efter valet 2022 har Rebecka Hovenberg (MP) gjort sin politiska "värnplikt" och återgår till ett liv utanför politiken.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-12-18 19:00

På sin Facebooksida skriver Rebecka Hovenberg att hon ska sluta efter 12 år i politiken, varav sex år som heltidspolitiker.

Det finns ingen dramatik bakom beslutet. I stället handlar det om partiets interna regler, men också att hon känner att det är dags att sluta.

– Jag tycker inte att man ska fastna i politiken. Man ska göra sin "värnplikt" och sedan gå vidare.

Rebecka Hovenberg som är 42 år gick med i miljörörelsen redan som 9-åring. Även om hon slutar som politiker kommer hon inte att vare sig överge de gröna frågorna eller partiet. Hon stänger inte heller dörren för en eventuell comeback i politiken.

Det finns en plan om vad hon ska göra efter valet, men inget officiellt, säger hon.

Att hon aviserar sin avgång beror på att partiet nu börjar sin interna process med medlemsval och då vill hon vara tydlig med att hon inte står till förfogande.

Även om partiet inte direkt har någon medvind just nu så känner hon sig inte nedslagen. Hon tror att klimatfrågorna och de sociala frågor som partiet driver, har framtiden för sig.

– Att vi driver sociala frågor så hårt beror på att det inte går att bygga ett hållbart samhälle om vi inte bygger ett samhälle som är bra både för människor och miljö.

Rebecka Hovenberg blev medlem i partiet 2009, valdes in i fullmäktige 2010. Har varit bland annat varit vice ordförande i Bygg och miljönämnden och ordförande i Tekniska verken. Heltidspolitiker sedan 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!