Mindre företag ska få del av kakan

Med nya riktlinjer för offentliga upphandlingar hoppas Linköpings kommun att mindre företag ska få en del av kakan.

Frida Boklund. Regionchef Företagarna.

Frida Boklund. Regionchef Företagarna.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-11-22 11:21

– Man kan inte behandla småföretagen på samma sätt som de stora. Alltså en upphandling på 100 000 kronor kanske inte ska göras på exakt samma sätt som en på 50 miljoner kronor, säger Christer Mård (L), kommunalråd.

Med en ny upphandlingspolicy vill kommunen förenkla upphandlingsförfarandet för att ge småföretagen en bättre chans. Under punkten "Marknad och konkurrens" i förslaget till riktlinjer framgår att kommunen ska tillvarata och vårda konkurrensen. Vid planering av upphandling ska hänsyn tas till mindre företags behov av information och framförhållning.

Bland annat ska det ske genom kontinuerlig dialog med företagen. Man vill också öppna upp för större möjligheter att lämna anbud på hela eller delar av avtalen.

– Små och medelstora företag har en stor betydelse för tillväxten i Linköping och vi vill att alla företag ska kunna delta i upphandlingar, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelseordförande.

Kommunen skriver även in i policyn att det vid större tjänstekontrakt eller entreprenader ska utredas om det är möjligt att ställa krav som innebär att personer som står långt från arbetsmarknaden kan få sysselsättning.

Frida Boklund, regionchef för branschorganisationen Företagarna, välkomnar en ny policy i Linköping.

– Bara att man diskuterar frågan är bra. Det har varit svårt för mindre företag att lämna anbud i Linköping.

Hon är kritisk till att man i offentliga upphandlingar ofta stirrar sig blind på priset.

– Det är lättast att förstå och att jämföra. Men det finns exempel på hur det i slutändan blivit dyrare för att man inte har sett till kvalitet eller till annat som man kan gå miste om när man bara tittar på priset.

Information och framförhållning, är det vad småföretagen behöver?

– Ja, det behövs eftersom de små företagen inte har råd eller tid att avsätta en person som bara kan sitta och bevaka upphandlingar.

Finns det risk att man snedvrider konkurrensen till förmån för små, lokala aktörer?

– Nej, det som gynnar små företag gynnar även de större. Jag tror att politikerna måste våga ge tjänstemännen tydliga riktlinjer. Och man måste våga att ta in helt nya innovationer genom de små företagen.

Enligt Frida Boklund krävs att man delar upphandlingarna i mindre bitar om lokala aktörer ska gynnas.

– Om man handlar upp skötsel av gräsmattor så kan man dela upp det i små områden i stället för att ta in en stor entreprenör.

Hon understryker också att kraven i upphandlingarna går att se över.

– Kollektivavtal är ett exempel som är svårt för många att uppfylla. Hela 60 procent av småföretagen har inte det. Men kommunerna skulle kunna skriva in de krav man vill att företagen ska uppfylla i stället för att rata dem som inte har kollektivavtal.

Fotnot: Beslut om de nya lokala riktlinjerna för offentliga upphandlingar i Linköping fattas vid kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!