Joyce Kimwaga Lundin är ordförande i föreningen Neem, Nätverk för entreprenörer från etniska minoriteter, som har sin hemvist i Katrineholm. När hon kom till Sverige för tio år sen upprördes hon över att så många driftiga invandrarkvinnor levde på socialbidrag.
- Ett bättre sätt att komma ut i samhället är att starta ett litet företag. Jag visste från mina år i Tanzania att mikrokrediter är ett bra sätt att komma igång, sammanfattar hon.
De senaste fyra åren har Neem verkat för att bygga upp resurscentrum i Sörmland, Östergötland, Stockholm och Västra Götaland. Dessa centra har arbetat med rådgivning, nätverkande och annat som är eftersatt för de invandrarkvinnor som vill starta eget. Neem ligger också bakom den fond för mikrokrediter som startar nu till årsskiftet.
- Det finns en fantastisk mångfald bland idéerna. Det är allt från bokföringsfirmor, till ekoturism och hälsobutiker. Min uppgift blir att göra affärsbedömningar och se till att de kvinnor som får mikrokrediter får hjälp med återbetalningsplaner, säger Joyce Kimwaga Lundin, som kommer att leda det treåriga projektet.
Idén kommer ursprungligen från Bangladesh och under hösten besökte en grupp från Neem landet.
Svenska affärsbanker har hittills inte visat så stort intresse för detta. Endast Ekobanken i Järna har gått in med pengar, men Joyce Kimwaga Lundin är obrutet optimistisk.
- Vi är mycket nära uppgörelser med fler affärsbanker, både svenska och utländska, hävdar hon.
Under 2008 räknar hon med att 80 nya entreprenörer ska komma igång via mikrokrediterna Och att Östergötland bestämmer sig för var länets mikrokreditskontor ska ligga. Motala eller Linköping - det är frågan.