Sveriges nya folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister valde att göra sina första officiella studiebesök i Linköping. På fredagseftermiddagen fick han en guidad tur på högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset, som är redo att ta emot ebolasmittade patienter.
Ministerns frågor var många. Hur mycket personal går det åt till en patient? Är skyddskläderna av engångsmaterial? Är högisoleringsambulansen speciellt anpassad för att vara luftburen?
Boo Jarhall, sjuksköterska på infektionskliniken, svarade efter bästa förmåga. Det kan vara 10-15 personer i omlopp, fördelat på tre vårdlag. Ja, åtminstone overallerna. Ja.
– Vi är väldigt tacksamma för att ni gör det här, det är ingen enkel uppgift, sa Gabriel Wikström efter rundturen.
Därefter fick Corren några minuter på tu man hand med ministern.
Det här var ditt första officiella framträdande, hur kändes det?
– Det var det första studiebesöket i den svenska vården och det var väldigt viktigt. Det är här sjukvården ska fungera i praktiken, säger Gabriel Wikström.
Han fortsätter:
– Det var väldigt viktigt med den här rundturen på grund av det stora utbrottet av ebola. Jag känner mig väldigt trygg med den beredskap vi har, men det är alltid bra att se på plats.
Hur tycker du att Sverige ska agera?
– Jag tycker att vi ska agera som vi gör just nu. Vi kan vara stolta över att vi är det land i världen, som per capita, bidrar med mest pengar, sa Gabriel Wikström.
Sverige har nyligen beslutat att öka anslagen för att bekämpa den fruktade sjukdomen till sammanlagt 240 miljoner kronor.
– Det är hjälp på plats som är nödvändigt för att få stopp på utbrottet, säger Gabriel Wikström.
På förmiddagen hann ministern även med att besöka vårdcentralen i Skäggetorp.