"Rymden är helt nödvändig i klimatomställningen"

Svenska politiker måste inse hur värdefull rymden är – och tillföra mer pengar till industrin. Det sade vd:n Anders Larson på Beyond Gravity när rymdministern kom på besök.

Anna Ekström (S) understyker att den svenska rymndindustrin har en avgörande betydelse för regeringens ambition om att vara världsledande i klimatomställningen. Satelliter kartlägge bland annat plastföroreningar i haven, regnskog, vattenförsörjning, skogsbränder och torka. Till vänster Per Lovatt, Beyond Gravitys verksamhetschef, och till höger Joakim Lindström, produktionschef.

Anna Ekström (S) understyker att den svenska rymndindustrin har en avgörande betydelse för regeringens ambition om att vara världsledande i klimatomställningen. Satelliter kartlägge bland annat plastföroreningar i haven, regnskog, vattenförsörjning, skogsbränder och torka. Till vänster Per Lovatt, Beyond Gravitys verksamhetschef, och till höger Joakim Lindström, produktionschef.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-08-22 17:10

På måndagen besökte Anna Ekström (S), utbildningsminister med ansvar för rymdfrågor, Linköpingsföretaget Beyond Gravity.

Vistelsen började med en kopp kaffe för att sedan – något oväntat – fortsätta med ett kort men intensivt replikskifte mellan ministern och företagets vd Anders Larson.

Diskussionen började när Larson berättade att rymden är en tuff bransch att verka i. Speciellt när länder i Europa storsatsar på forskning och infrastruktur i rymden, samtidigt som politikerna i Sverige är mer försiktiga.

– Jag tycker du är direkt missvisande. Vi har ökat rymdbudgeten historiskt mycket de senaste åren, avbröt ministern.

– Det är super, men problemet är att alla andra har ökat mycket mer, replikerade vd:n.

– Inte alla andra. Men en del...

Snart enades de båda i att rymdindustrin är viktig och under den följande rundturen var stämningen god. 

undefined
Anders Larson (till höger) är vd för Beyond Gravity. Han efterfrågar en större budget för den svenska rymdindustrin. "Just nu flödar det in väldigt mycket pengar i andra europeiska länder, och alltså även till våra konkurrenter", säger han. Till vänster Per Lovatt, verksamhetschef.

Att rymdministern besöker just Linköping är ingen slump. Beyond Gravity (tidigare RUAG Space) är Sveriges största rymdföretag och världsledande i branschen. De utvecklar, tillverkar och monterar separationssystem för satelliter. Systemen gör det möjligt att separera satelliterna i en bestämd ordning för att de ska hamna i exakt rätt bana runt jorden och undvika kollision – något som sparar pengar, tid och utsläpp.

Just nu bygger företaget en ny "rymdfabrik" nära flygplatsområdet. Satsningen kommer att generera 60 nya arbetstillfällen.

undefined
Byggandet av Beyond Gravitys nya anläggningen beräknas vara klart i början av 2023. Med den nya byggnaden kommer företaget att fördubbla sin produktionskapacitet i Linköping

Anders Larson är glad över att ministern hann komma mitt i brinnande valrörelse. Han hoppas att fler politiker förstår hur viktig rymden är.

Är svenska politiker tillräckligt intresserade av rymden?

– Nej, generellt sätt är inte medvetenheten på topp. Man tycker att rymden är lite spännande, någonting extravagant. Men politikerna måste förstå att hela landets infrastruktur bygger på interaktion med rymden – oavsett om det handlar om samhällsplanering, hållbarhet, navigation eller stabilitet i elnätet.

Anna Ekström ställde flera frågor under rundturen och fick veta mer om tekniken.

Vad vill Socialdemokraterna med rymden?

– Vi vill att rymden ska vara ett ställe där vi samarbetar för att göra livet på jorden lättare. Vi vill att Sverige ska var ledande i klimatomställningen – och då är rymden helt nödvändig. Den ger oss information om klimatförändringar, naturkatastrofer – men också information som är jätteviktig för jord- och skogsbruk. Som när man ska så, skörda och var torka uppstår, säger Anna Ekström och fortsätter:

– Eller ta skogsbränderna i Europa som exempel. Tack vare satelliter vet vi var vi ska koncentrera brandbekämpningen.

Finns det någon tydlig skillnad mellan Socialdemokraterna och högerpartierna i rymdfrågan?

– Just klimatomställningen och att skapa framtidens gröna jobb är en profilfråga för oss, medan till exempel Sverigedemokraterna tycker att Sverige inte ska vara ledande i klimatomställningen.

undefined
Rymdministern Anna Ekström har alltid varit intresserad av rymden. Som liten drömde hon om att bli astronom. ”Kanske är jag den första rymdministern som har två egna stjärnkikare hemma. En ärvde jag av farfar, den andra fick jag av min man.”

Rymdinfrastrukturen är känslig. Vilket är dess största hot?

– Vi har sett hur stora nationer, som till exempel Ryssland, agerat på egen hand i rymden och tagit sig rätten att spränga satelliter som ställer till det väldigt mycket för den fredliga rymdtrafiken.

Anna Ekström fortsätter:

– Jämfört med flygtrafiken är rymden okontrollerad. Vi behöver skapa ordning och reda i rymden, genom bättre trafikkontroll och genom att ta hand om rymdskrotet.

Ny rymdlag

Just nu är en ny rymdlag ute på remiss. Den nya lagen föreslår bland annat att:

• Både privata och statliga aktörer ska behöva söka tillstånd för att få bedriva rymdverksamhet i Sverige.

• Rymdstyrelsen ska föra ett nationellt register över rymdföremål.

• En miljöbestämmelse ska införas i lagen för att rymdverksamhet ska bedrivas på ett sätt som är långsiktigt hållbart för miljön.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!