Ministern gjorde high five för vården

High five för vårdjobb! Precis rätt utbildning för den som vill få jobb. Ministern, Anna Ekström (S), och Henrik Andersson, snart undersköterska, är helt överens.

Glada möten. Rektor Maria Danielsson, lärare Annika Lindhe Petersson och minister Anna Ekström.

Glada möten. Rektor Maria Danielsson, lärare Annika Lindhe Petersson och minister Anna Ekström.

Foto: Pelle Johansson

LINKÖPING2017-04-03 21:52

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström fick träffa både elever som går på vård- och omsorgsprogrammet inom vuxenutbildningen, SFI-elever med vårdinriktning, och så de som går basåret mitt emellan dessa nivåer.

På väg in i vården, alltså, helt rätt väg. Här är det brist på arbetskraft, både sjuksköterskor och undersköterskor – och vårdbiträden. Förslaget att återigen utbilda vårdbiträden tas upp på (S)-kongressen senare den här månaden, och Anna Ekström vill gärna veta vad lärare och elever tycker.

– Ja! säger lärarna på Birgittaskolan utan att tveka.

– Vi kunde starta den i morgon! Det skulle lösa så många problem i vården, och det är en bra start i yrket för den som kanske har långt till målet.

Som Roya Noorahga. Hon var analfabet när hon kom till Sverige från Afghanistan och hon är snart undersköterska.

– Äntligen, säger hon och ler. Jag har börjat från början och det är så roligt att jag snart kan börja jobba!

Ministern gick själv en mycket kort utbildning för att få jobb i vården.

– En tvådagarskurs för att bli vårdbiträde, berättar hon. En dag för att lära mig fylla i tidkort och släcka bränder, en dag för att bädda sängar. Sedan började jag jobba på operationsavdelningen.

Det är dock självklart inte en så extremkort vårdbiträdesutbildning hon ser framför sig.

– Kanske en 20-veckorskurs? föreslår lärarna. Men det beror förstås på vad man har med sig in i utbildningen.

Det varierar enormt. Till samma vuxenutbildningar på Birgittaskolan kommer de som var analfabeter, de som har högskoleutbildningar från sina hemländer, rentav vårdutbildningar.

Eller en kille som Elias Ekman, som själv berättar att han bara hade två betyg med sig från gymnasieskolan, att han först som vuxen insåg vad han ville göra och att han nu läser in sina tre terminer på fyra, eftersom han måste jobba också.

– För många händer det så mycket under gymnasieåren, säger han, och jag hade aldrig kommit vidare utan vuxenutbildningen.

Så tänker Anna Ekström också. Många går igenom skolan utan fullständiga betyg och många är nyanlända utan svenska betyg.

– Då blir det svårt att få jobb. Samtidigt finns det många arbetsgivare som verkligen behöver anställa, och det är vuxenutbildningen som löser detta.

Anna Ekström passade på att inledningstala vid en vuxenutbildningskonferens, träffa företagare och elever och lärare på VVS- och fastighetsprogrammet vid Anders Ljungstedts gymnasium när hon besökte Linköping.

Har ditt skolval något med Skolinspektionens kritik mot Linköpingsskolorna att göra?

– Nej, inte alls. Jag besöker olika skolor varje vecka, säger hon, och nu valde jag skolor som inkluderar SFI i vuxenutbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om