Ministern inledde konferens i Linköping

Massor med nyanlända flyktingar och ett snabbväxande främlingsfientligt parti – en besvärlig situation. Känns den igen? Det var 1990-tal i Sverige. "Nu vet vi att det gick alldeles utmärkt. Rätt skött kan det bli lika bra i dag", säger Anna Ekström.

Stora kliv. En konferens för att hjälpa ungdomar till en ny framtid och ett nytt liv.

Stora kliv. En konferens för att hjälpa ungdomar till en ny framtid och ett nytt liv.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-09-25 21:30

Hon är gymnasie- och kunskapslyftsminister (S) och inledde konferensen "Stora kliv" i Linköping på måndagen.

– Då, på 1990-talet kom invandrarna från forna Jugoslavien, berättar hon, och allt var så svårt. Nu, 2017, vet vi att de barn som kom då har klarat sig ungefär lika bra i skolan som de svenskfödda barnen. De har startat eget ännu MER än de svenskfödda och de har gått vidare till högskolestudier minst lika mycket.

Anna Ekström jämför med dagen situation.

– Vi har goda möjligheter att se till att de som är nyanlända i dag får en bra start.

Under 2015 kom 163 000 asylsökande till Sverige.

– Åtta-nio procent av alla som går i gymnasieskolan i dag kom då, säger Anna Ekström. Vi fick fler skolelever i alla åldersgrupper. Samtidigt flyttar allt fler till de större städerna. Bristen på lärare och lokaler kommer att fördjupas och vi behöver hitta nya smarta lösningar.

Hennes jobb som minister och beslutsfattare i Stockholm är inte det svåra, säger hon.

– Det är min övertygelse. Mitt jobb är lätt. Det är ni som ska säkerställa att ungdomarna lär sig något i skolan som har det svåra jobbet.

Tio kommuner i hela landet arrangerar tvådagarskonferensen tillsammans med Skolverket och Utbildningsradion, och 600 personer deltar.

Mustafa Panshiri, som tidigare arbetat som polis i Linköping, är en av föreläsarna. Han kom som ensam 11-åring till Sverige och nu fungerar han som brobyggare mellan svenska samhället och nyanlända. Forskaren Jim Cummins från Kanada deltar också med fokus på språk samt kulturell och religiös mångfald inom skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om