Minst tio kommer att dödas

Under midsommarhelgen kommer tio personer att dödas och minst hundra att skadas svårt i trafiken. - Alkohol och höga hastigheter är det som bekymrar mig mest, säger Stefan Bertilsson på Vägverket.

Förra året gjordes 97 000 utandningsprov i Östergötland. Det är rekord i landet. Arkivbild: PETER JIGERSTRÖM

Förra året gjordes 97 000 utandningsprov i Östergötland. Det är rekord i landet. Arkivbild: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

LINKÖPING2004-06-18 08:47

Under senare år har alkoholkonsumtionen i landet ökat dramatiskt, och det är ungdomarna som står för en betydande del av den ökade konsumtionen. En helg som midsommar dricks det dessutom betydligt mer sprit än normalt.

- När alkoholen ökar i samhället slår det igenom i trafiken, anser Stefan Bertilsson, som är trafiksäkerhetsansvarig på Vägverket region sydöst.

Dags för alkolås

Under förra året var 29 procent av alla bilförare som dödades i trafiken påverkade. Värst är det bland unga förare. I singelolyckor med dödlig utgång för den mest utsatta åldersgruppen 15 till 24 år var tre av fyra (74 procent) alkoholpåverkade.

- Det går inte att prata bort dödstalen i trafiken. Jag anser att det inte finns någon annan lösning än att montera alkolås i alla nya fordon. Men tyvärr får vi vänta till 2012, enligt det förslag som regeringen lagt. Kommunerna kan dock redan i dag ställa krav på alkolås i exempelvis skolskjutsar vid upphandling av transporter, säger han.

Men det är inte bara alkoholen som ökar i trafiken. Stressen, och höga farter, är en viktig orsak till att dödsolyckorna ökar. Under de senaste tre åren har farterna ökat i alla län, och det är framför allt de höga hastigheterna som ökar. Mer än varannan bilist, eller 60 procent, kör fortare än hastighetsgränserna, visar en forskningsrapport.

Fler kameror

- Fler övervakningskameror är ett hjälpmedel för att få ner hastigheterna. Jag tror mycket på den digitala övervakningen som börjar införas nästa år. Det behövs säkert även något stöd som hjälper bilisterna att hålla hastighetsgränserna. Men någon fartspärr i bilen som stryper hastigheten tror jag inte på, säger Stefan Bertilsson.

Under de senaste sex åren har antalet omkomna i midsommartrafiken (torsdag - söndag) ökat från 4 (1998) till 12 döda (2003). Svårt och lindrigt skadade har under samma period ökat från 245 till 384.

I Östergötland har bara rapporteras ett fåtal olyckor med döda och skadade. Förra året skadades 2 personer svårt, och 18 lindrigt i trafiken. Senast en dödsolycka inträffade i länet var 2002, då 2 personer miste livet i midsommartrafiken.

Hårdbevakning

Trafikpolisen i Östergötland är beredd inför storhelgen, och bevakar de stora vägarna, framför allt E4 och E22, med tolv enheter, bilar och motorcyklar.

- All tillgänglig trafikpersonal finns på plats redan på torsdag, dagen innan midsommarafton, säger Hans Lundgren, som är chef för trafikpolisen i Östergötland.

Trafikbevakningen utökas på torsdag och söndag, som är de stora resdagarna. E22 från Norrköping och förbi Söder- köping är av erfarenhet en av de vägar där trafikproblem ofta uppstår vid storhelger.

- Det är många som ska till kusten, och trafikstopp är ganska vanligt i Söderköping, med broöppningar för båttrafiken och trafiksignaler i stan som påverkar framkomligheten.

Vägverket och polisen uppmanar bilister som kan att ta alternativa vägar. Bilister som kommer från E4 norrifrån (Stockholm) kan välja att åka via Linköping och därefter rv 35 genom Åtvidaberg, eller riksväg 34 via Kisa. Söderifrån kan man ta av i Ålem, och välja rv 34, eller svänga till rv 35 norr om Gamleby.

Utandningsprov

- Nytt för i år är att Vägverket har en display eller skylt vid Gamleby där bilister uppmanas att ta alternativa vägar.

Hans Lundgren anser att bilister visar allt mindre respekt för trafikreglerna.

- Det inträffar exempelvis att bilister som använder farthållare på motorvägen kör om i fel körbana. Sådana avarter ser vi mer och mer av.

Höga hastigheter, onyktra förare och bilister som inte håller avstånd till framförvarande fordon är problem som ökar. Förra året gjorde östgötapolisen 97 000 utandningsprov. Uträknat per polis och enhet är Östergötland bäst i landet.

- Vår ambition är att göra lika många utandningsprov i år. Eftersom vi redan ligger så högt är det svårt att utöka kontrollerna. Det finns inga resurser till det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!