Ingen hackare bakom kapat kommunkonto på Instagram

Det var ingen extern hackerattack som låg bakom det missgynnande inlägget på Instagram om Bollihops verksamhet, utan någon som haft tillgång till lösenord. Det står klart efter att händelsen i september har utretts.

Det var det här inlägget som i september lades ut på Ung Puls Instagramkonto. Vem som ligger bakom det och vad syftet var är oklart - efter en intern utredning av Linköpings kommun visar det sig att ett stort antal personer haft tillgång till inloggningsuppgifter.

Det var det här inlägget som i september lades ut på Ung Puls Instagramkonto. Vem som ligger bakom det och vad syftet var är oklart - efter en intern utredning av Linköpings kommun visar det sig att ett stort antal personer haft tillgång till inloggningsuppgifter.

Foto: Kollage: Julia Djerf/KFUM

Linköping2022-11-30 17:00

– Det är beklagligt och vi är chockade över resultatet. Det här är varken bra för oss eller kommunen då det kan skada relationer mellan civilsamhället och den offentliga sektorn, säger Sahar Khalili, projektledare för Bollihop.

Allt handlar om ett inlägg i "stories" på Ung Puls Instagramkonto i september. Inlägget bestod av en bild från när dåvarande statsminister Magdalena Andersson besökte en fotbollsträning för barn tillsammans med texten: "Samarbeta aldrig med Bollihop!!!".

Bollihop, och KFUM som ansvarar för verksamheten, reagerade med bestörtning och sa då att de uppfattade händelsen som en kränkning mot föreningen.

undefined
Inlägg från Ung Puls och Bollihop i september efter att händelsen med inlägget i "stories" i september.

Linköpings kommun och Ung Puls tog avstånd från händelsen, polisanmälde den som ett misstänkt intrång samt startade en intern utredning.

Ett par månader senare visar utredningen att det inte rör sig om någon "hackerattack" utan att inlägget postats av en person med tillgång till lösenord. Utifrån att ett stort antal medarbetare har kunnat logga in på kontot, så går det inte med säkerhet att fastställa vem som har legat bakom publiceringen. Därför lades också polisens förundersökning ner.

– Det spelar ingen roll att vi inte vet vem det var, vi blev väldigt ledsna över att det skett internt då det handlar om en kommunal verksamhet. Vi från föreningen skulle fortfarande vilja ha en offentlig ursäkt med tanke på att det inte rörde sig om en hackning, säger Sahar Khalili.

Händelsen har lett till att Linköpings kommun sett över rutinerna för hantering av konton i sociala medier. Bland annat begränsas antalet personer som har tillgång till inloggningsuppgifter och utbildningsinsatser införs.

– Det är beklämmande att någon som i alla fall någon gång haft kontakt till verksamheten valt att gå den här vägen. Det man kan konstatera är att det har varit för stor spridning av lösenord i vår organisation och det är den stora läxan vi har lärt oss, säger Michael Brask, utvecklingschef på kultur- och fritidskontoret.

Han är nöjd med de åtgärder som vidtagits i samband med händelsen.

Och vad tänker du om önskan om en ursäkt?

– En ursäkt har vi uttryckt både i sociala medier och i möten med företrädare i föreningen – och jag kan naturligtvis också gärna nu ursäkta att det här har skett. Det är förkastligt och inget som vi tycker är acceptabelt förstås.

Statsminister Magdalena Andersson besökte Bollihop under ett av sina besök i Linköping inför riksdagsvalet.
Statsminister Magdalena Andersson besökte Bollihop under ett av sina besök i Linköping inför riksdagsvalet.
Bollihop och Ung puls

Bollihop är ett Arvsfondsprojekt som drivs av KFUM Linköping med syfte att inkludera fler tjejer i idrottsvärlden och involvera mammor för att stärka både flickor och föräldrar inom idrotten. Målet är att skapa möjligheter att oavsett bostadsområde eller bakgrund, idrotta och utvecklas i sitt närområde.

Ung Puls är en frivillig verksamhet för målgruppen 13-25 år som erbjuder organiserad fritidsverksamhet. Den kommunala verksamheten finns i Berga, Ryd och Skäggetorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!