Misstänkt rånare föreläste på skola

Den 18-åring som för snart två veckor sen åtalades för att ligga bakom rånet mot Wissings guld har samtidigt föreläst för högstadieelever. I februari var han på Linghemsskolan – fakturan till kommunen är på 5 000 kronor plus moms.

Rån Wissings guld Linköping

Rån Wissings guld Linköping

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2015-03-25 08:00

Han är vältalig och har förmågan att fånga en publik. Han berättar om hur han lämnat det kriminella bakom sig. Han är 18 år och för många av pojkarna i åttan och nian framstår han som någon att se upp till.

Fredagen den 13 februari stod han på scenen i Linghemsskolan – eleverna från Atlas hade också åkt ut till Linghem för att lyssna.

Corren ringer därför Mikael Almén, biträdande rektor på Linghemsskolan.

– Hans budskap om utanförskap var bra och tankeväckande för våra elever. Även budskapet att man kan ändra sitt liv gick fram. Han fick bra kontakt med eleverna, berättar Mikael Almén.

Rånet mot Wissings skedde den 15 december förra året. Två unga pojkar rusade in, en av dem krossade en glasmonter, den andre hotade personal och kunder med ett vapen. Sammanlagt deltog fyra personer i rånet. Tre av dem har åtalats och 18-åringen pekas ut som den som planerat dådet.

När han står inför eleverna i Linghem berättar han inget om att han bara tre dygn efter rånet mot Wissings blev förhörd av polisen. Han var redan då misstänkt för medhjälp till rån. Rånet var ingen bagatell. En av de unga pojkarna – 15-åringen – har erkänt och berättat att det vapen han fick av 18-åringen var ett riktigt vapen.

18-åringen berättade inte heller för eleverna i Linghem hur han hanterar polisen. Han har förhörts sammanlagt fem gånger utan att egentligen berätta någonting. De flesta av förhörsledarens frågor besvaras med ”vet inte vad polisen pratar om” eller ”ingen aning”.

Egentligen finns det ganska mycket att förklara, exempelvis hur ett smycke från rånet kunde hittas i den hyrbil som 18-åringen körde. Eller hur det kommer sig att vittnen sett 18-åringen skjutsa de andra tre misstänkta strax innan rånet.

Inför tredje förhöret skärps misstankegraden. Polisen blir alltmer säker på att det är 18-åringen som planerat rånet och förmått de yngre att göra jobbet.

Men 18-åringen tiger.

Att han över huvud taget kan föreläsa beror på att han fått hjälp. Han har mött människor som trott på honom. Han är dömd till att avtjäna 150 timmars ungdomstjänst för att han rånade Netto i Skäggetorp i maj förra året och via kontakter med Nulink fick han lov att avtjäna straffet på företaget Crearum.

Det ägs av Ewa Svensson och Kristina Swenningsson.

– Han är väldigt duktig föreläsare, visade det sig. Jag mötte honom förra sommaren och han ville satsa på skolan och lägga det kriminella bakom sig, berättar Kristina Swenningsson.

Men i januari fick hon ett meddelande om att 18-åringen inte längre skulle göra ungdomstjänst hos Crearum. Kristina Swenningsson säger att hon inte fick veta varför, men tidpunkten sammanfaller ungefär med när 18-åringen blev misstänkt för att ha planerat rånet mot Wissings.

Crearum fortsatte dock att engagera sig trots att placeringen upphörde. De lät honom genomföra två föreläsningar fredagen den 6 februari på Linghemsskolan och fakturerade sedan Linköpings kommun 5 000 kronor plus moms.

När Corren frågar om denna faktura poängterar Kristina Swenningsson att kommunen ännu inte betalat den. Förfallodatum är den 4 april.

Men var det meningen att han skulle få något av dessa pengar?

– Under tiden som det var ungdomstjänst har han inte rätt att få någon lön. Då är det ungdomstjänst, svarar hon.

Men vad som ska hända med pengarna nu ger hon inget rakt svar på.

På Crearums hemsida har det aldrig redovisats att det handlar om ett straff som 18-åringen avtjänar. Där används istället ord som anställning och partnerskap när tjänsterna marknadsförs – detta står kvar ända tills Corren börjar ställa frågor.

Tror du på 18-åringen när han säger till dig att han lämnat kriminaliteten?

– Jag har jättesvårt att veta det. Jag säger till honom att jag väljer att tro på honom och att jag skulle bli jättebesviken om han lurar mig, säger Kristina Swenningsson.

Skulle du vilja stå bakom fler föreläsningar i skolor med honom?

– Om han har begått ett brott så är svaret självklart nej, då blir jag riktigt arg och upprörd eftersom jag försökt hjälpa honom.

Har det varit ett villkor från din sida att han måste ha lämnat kriminaliteten?

– Självklart. Det är inte så att han kan hoppa in och ut här och sen hitta på dumheter däremellan.

När biträdande rektorn på Linghemsskolan Mikael Almén får veta att 18-åringen åtalats för rån funderar han en stund innan han svarar:

– Det blir en trovärdighetsfråga om han nu inte har lyckats bryta så som han berättade i sin föreläsning.

När Corren ringer den åtalade 18-åringen blir det en kort intervju. Han säger att han inte har något med rånet att göra.

– När tingsrätten bedömer att det kommer att bli en rättegång och rättegången blir, då kommer ni att får höra allihopa vad som kommer att hända. Ni får själva se när det läggs ner, säger han.

Rättegången mot de tre åtalade inleds den 1 april. Den fjärde misstänkte för rånet mot Wissings har polisen ett namn på, men enligt bekanta till honom befinner han sig utomlands.

Ungdomstjänst

Ett straff som personer under 18 år kan dömas till och i vissa fall även personer under 21 år. Det påminner om samhällstjänst och innebär att den dömde måste utföra oavlönat arbete eller liknande aktiviteter. Det är kommunens socialtjänst som administrerar ungdomstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om