– Det är jättetråkigt. Anledningen är att vi har missbedömt tiden det tar att få ut produkten på marknaden, säger Anders Brodin, grundare och vd i företaget.
Aqwary har sina lokaler i Mjärdevi och legotillverkning på elektronikföretaget Hanza i Åtvidaberg. Företaget har utvecklat en ny, digital teknik för att mäta luftmängd i dykartuber som också möjliggör för dykare att kommunicera med varandra under vattnet. Det förenklar för en dykledare att exempelvis under utbildning att ha koll på var dykarna är och hur mycket luft de har kvar.
– Men marknaden har tyvärr varit lite mera konservativ än vi har trott. Vår produkt är helt unik och det är klart att inte alla tar till sig en nyhet direkt. Vi har helt enkelt sålt för lite, vi missade en säsong och hade inte tillräcklig ekonomisk uthållighet. Utan finansiering ser vi ingen långsiktig lösning och därför ansökte vi om konkurs, säger Anders Brodin.
Företaget har tio anställda.
Vad händer med dem?
– Jag antar att de söker jobb nu. Det är duktiga, unga personer, säger Anders Brodin.
Allt fler startup-företag vittnar om att det är svårt att övertyga finansiärer när hårdvara är inblandad. Det medger Aqwarys styrelseordförande Peter Ekström:
– Det är kopplat till kostnader som logistik kring produktion och leverans. Men vi har haft svårt med den ekonomiska uthålligheten på marknaden mot kund, säger Ekström.
Anders Brodin har själv gått in med kapital tillsammans med ett mindre antal affärsänglar, samt Almi Invest som är ett dotterbolag till statligt ägda investeringsverksamheten Almi företagspartner.
– Almi är den största borgenären, uppger konkursförvaltaren Magnus Nedstrand.
Han konstaterar också att konkursboet inte kan fortsätta med försäljningen av produkterna.
– Det är avancerade produkter som legotillverkas och som används under vatten och är kopplade till försäkringar. Det är alltså flera faktorer som gör att vi inte kan fortsätta försäljningen, säger Magnus Nedstrand.
Enligt konkursförvaltaren finns det potentiella köpare av tekniken.
– Flera har visat intresse för underlaget i konkursboet, men det ska ju helst vara någon som har kapacitet att driva vidare, säger Magnus Nedstrand.
Anders Brodin hoppas på att själv kunna köpa loss delar av konkursboet, alternativt att det finns någon som vill driva verksamheten vidare.
– Vi ser också att det finns teknikhöjd i delar av vår verksamhet och jag utesluter inte att jag går vidare med att utveckla andra produkter inom något liknande. Det är bara tråkigt att den här produkten inte har hittat hela vägen till en bredare marknad, säger Anders Brodin.