Ett hackathon är en idétävling inom främst IT-teknik, tech, och i det här fallet var det en större tävling i Barcelona – IoT Solutions World Congress Hackathon – som nyligen arrangerades av de globala giganterna Microsoft och Intel. Två krav var att lagen skulle använda mjukvara och server från dessa.
Efter 22 timmars arbete kunde Zenterio-teamet presentera sin vinnande lösning: Ett system för att effektivisera bevattningssystem för odlingar i utvecklingsländer.
Normala sprinklersystem sprider bara vatten på markytan, vilket i varma klimat gör att upp till 90 procent av vattnet avdunstar innan det gör någon nytta. Som svar på detta finns olika typer av droppbevattningssystem, men ett problem med den sortens lösningar är att olika grödor behöver olika mycket vatten.
Genom att fylla lerkärl, som bönderna skulle kunna tillverka själva, med vatten under marken stannar vattnet kvar längre. Och grödorna kan dessutom med hjälp av sina rötter själva söka sig till kärlen och ta så mycket som de behöver.
– Växtrötterna dras med hjälp av naturens egna krafter dit vattnet finns, ett slags naturens vattensensorer som bara absorberar så mycket vatten som plantan i fråga kräver. Trycket från rötterna gör att kärlen avger vatten, förklarar Urko Serrano, innovationschef på Zenterio i en kommentar från företaget.
Med den nöten knäckt kunde laget också hitta på en teknisk lösning, billiga sensorer som man placerar på botten av krukan, och på vattenytan. Sensorerna känner avståndet mellan sig genom så kallad Near-Field Communication (NFC)-teknik. Och på så vis kan lösningen fungera även vid mera storskalig odling. Den "smarta krukan" kopplas upp mot internet och kan signalera när det behövs påfyllning. NFC-sändaren programmeras med en URL-adress som pekar mot servern, som signalerar till ett indikator som kopplas till vattenpump.
– Vanligtvis jobbar vi med olika TV-lösningar, så det här är ju ganska olikt det vi normalt gör. Men det var väldigt roligt, och förstås en stor framgång att vi vann, säger Urko Serrano. Zenterio beskriver systemet som resurseffektivt, samt enkelt att sprida och använda. Terrakotta och lera är material som ofta finns tillgängliga i de aktuella jordbruksområdena, vilket gör det lätt för lokalbefolkningen att bidra till sin självförsörjning. Lösningen är också enkel att distribuera för olika hjälporganisationer som stödjer projektet.
Alla bidrag från idétävlingen i Barcelona finns tillgängliga som open source, öppen källkod. Den som vill kan alltså utveckla egna versioner av lösningen.
Närmast ska Urko Serrano resa runt i Indonesien, Malaysia och andra länder i Sydostasien, för att på plats studera det lokala jordbrukets utmaningar. En resa han planerat sedan tidigare.
– När vi vet mer om hur problemen ser ut, ska vi återvända och pröva hur vårt bevattningssystem kan hjälpa till med att effektivisera produktionen, säger han.
Tävlingen i Barcelona betyder internationell uppmärksamhet och ära, det finns inga pengar att vinna. Men enligt Zenterios ledning har vinsten inneburit ett ökat branschintresse för företaget.