1954 stormade en 9-åring in med pappa i handen till "farbror" Borgs affär på Gustav Adolfsgatan i Linköping för att köpa sitt första modellflygplan.
- Du var så ivrig att du inte kunde stå still, sade "farbror Borg", till Correnreportern 53 år senare när modellflyget visade upp sig på Flygvapenmuseum i Linköping.
Sven-Olov Borg, som drev firman Modellsport "i evigheter", är idag 73 men har aldrig släppt modellflyget helt.
- Det har varit en verklig revolution sedan du kom in i affären, säger han.
- När jag började med affären fanns det bara en modellflygare i Linköping, Arvid Karlsson, som hade en radiostyrd modell styrd av en stor radiosändare.
De modeller "farbror Arvid" lärde oss att bygga i LEN, Linköpingseskadern, var av balsa klistrades med Karlssons klister och hade vingar klädda med japanpapper. Dagens modellplan är för det mesta helt färdigbyggda med plastvingar.
- Fast när man tittar på planen från Kina och Taiwan så är de faktiskt byggda på gammaldags vis fastän de säljs färdiga, säger Sven-Olof Borg.
Både Sven-Olov Borg och Sivert Ward, också gammal modellbyggare, tycker att man bör lära sig bygga modellplan.
- Om inte annat för att kunna reparera efter de ofrånkomliga krascherna.
Just därför har Bigglesklubben bildats i Linköping. Ett samarbete mellan Flygvapenmuseum, Linköpingseskadern och Östergötland flyghistoriska sällskap.
- Där får man lära sig bygga en enkel linkontrollmodell, sade Lars-Erik Borg.
Linkontroll det enkla plan man körde runt runt med en förbränningsmotor. Ofta en tjurig glödstiftare som man nästan slagit av pekfingret på. Och hur många gånger tog inte det stora och dyra batteriet slut när man äntligen ställt in bränslenålen till motorn på rätt sätt?
- Inga bekymmer numera, sade Lars-Erik Borg och startade det elektriskt driva linkontrollplanet och flög det ljudlöst runt runt inne i museet.
Modellflyget har också blivit en föregångare för andra. Kravet på effektiva lätta batterier har medfört en utveckling av batterier som enligt Lars-Erik Borg säkert kommer även framtidens elbilar.
En modellhelikopter bara en decimeter lång svävade framför Jakob Söderberg.
Han styrde den elegant upp och ner med en radiosändare.
- Kostar 300 kronor på nätet och kan flygas inomhus, sade Jakob.
- Batteriet räcker i 10 minuter, fortsatte han medan jag och många andra stora och små flyg fantaster insåg vad man kan önska sig i födelsedagspresent.
Men en sak är sig lik. De gamla hederliga gummimotormodellerna finns kvar fortfarande. Från normalstora till de som väger 0,4 gram.
David Holmströms 0,4-gramsmodellplan består av lätt balsaträ och mycket tunn plastfilm. När han släpper det lilla planet står det nästan stilla i luften. Så snart propellern börjat att sakta snurra, stiger planet i knappt gångfart i cirklar upp bland B 3, Caproni och B 18.