Morotsrätt gav tredjeplats

Kanske lite besviken, men rätt nöjd ändå. Jonas Alvin, stjärnkock på Stångs magasin, blev trea i finalen av Årets Ekokock. Nu ser han fram emot julbord med ganska lite morötter på.

Hållbart. Jonas Alvin har ett stort intresse för de lokala producenterna.

Hållbart. Jonas Alvin har ett stort intresse för de lokala producenterna.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2016-11-17 21:15

Det var moroten som skulle stå i fokus i Årets Ekokock. En vardaglig råvara skulle få statusen höjd.

Det tog Jonas Alvin fasta på, och satsade på en helbakad morot som huvudingrediens, med inlagd morot, picklad och tunt skivad morot samt små, råa morotstärningar för fräschörens skull. Till detta lite kyckling och kycklinglever, gröna linser och ångad spetskål.

– Å, jag har lagat rätten så många gånger, säger Jonas Alvin, så just nu är jag ganska trött på den. Men jag gjorde en bra tävling och kunde inte ha gjort något annorlunda.

Vinnande Ekokock gjorde en rätt med lammsadel, berättar Jonas, med bland annat morotskräm och morotens blast som tillbehör.

Och det är kanske detta som gör honom lite besviken: tanken att sätta moroten i centrum och minska på köttet följdes inte ända in i mål av juryn.

– Ändå går trenden åt det hållet. Hellre 100 gram bra kött än 200 gram sämre. Mer grönt. Så kanske har min rätt framtiden för sig.

Just nu kommer den inte att serveras på Stångs magasin i alla fall. Det är dags för julbord.

– Inte så mycket morötter, säger Jonas Alvin. Men det blir lite fräschare, lite lättare, mycket närproducerat och sjyssta produkter. Trenden går åt det hållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om