Länsstyrelsen har beviljat dispens för att fälla sammanlagt 27 träd, 21 längs Hamngatan och 6 vid Lasarettsgatan. Det är den dispensen som Naturvårdsverket nu valt att överklaga till mark- och miljödomstolen.
– Det här hotar att försena och i värsta fall göra det omöjligt att genomföra våra planer för Folkungavallen, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).
Alléer – vilket det i lagens mening är när minst fem träd står i rad längs en väg – omfattas i miljöbalken av ett så kallat allmänt biotopskydd. Det gör det förbjudet att ta bort eller skada träden, men dispens kan ges om det finns "särskilda skäl".
Enligt kommunens dispensansökan får det plats med så mycket färre bostäder, om alla träd ska skyddas, att projektet blir ekonomiskt ogenomförbart. Ska man undvika att skada trädrötterna vid schaktning blir det bara runt 250 bostäder, i stället för planerade 560, enligt kommunens beräkningar. Simhallen ligger i en egen detaljplan och berörs inte direkt av frågan om träden.
Naturvårdsverket har bett om anstånd med att motivera varför dispensen överklagas. Men redan i länsstyrelsen höjdes röster för att stoppa trädfällningen. Både naturvårdsdirektör Mikael Norén och byrådirektör Adam Bergner ville att högst nio träd skulle få sågas ner. De pekade bland annat på att tre rödlistade arter lever på några av träden – mångsporig citronlav, mossan ullgrimmia och svampen skillerticka.
Elias Aguirre betonar att man enligt den föreslagna detaljplanen ska plantera 70 träd på andra platser som en rejäl kompensation för de 21 som ska fällas.
– Det ekologiska perspektivet är viktigt, men kan inte vara allenarådande. Det här är en av de viktigaste omvandlingsplatserna för Linköping. Här försöker vi skapa mer innerstad, helt i linje med regeringens intentioner att öka bostadsbyggandet.
Men är inte Naturvårdsverkets uppgift att värna naturen och miljön, inte att främja bostadsbyggande?
– Jo, men ett statligt verk kan inte ha en egen agenda och dra åt ett helt eget håll. Naturvårdsverket klarar inte av att se helheten av vad man skapar för typ av problem. Jag tror aldrig att tanken med de här bestämmelserna har varit att vi inte ska kunna skapa hållbara städer. Alternativet till att bygga i innerstaden är ju att våra städer fortsätter växa ännu längre ut på jordbruksmark, säger Elias Aguirre.
Det är inte första gången den här vintern som Linköpings kommun och Naturvårdsverket hamnar på kollisionskurs. I början av året framkom det att Naturvårdsverket vill skärpa bullerreglerna för Saab, något som enligt Saabs vd Håkan Buskhe skulle innebära ett hot mot företagets framtid i Linköping.
Det ärendet upprör Elias Aguirre än mer än dispensfrågan kring träden vid Folkungavallen.
– För oss är det väldigt uppseendeväckande att Naturvårdsverket försöker gå ifrån den förordning som inneburit att vi kunnat bygga bostäder. Kan vi inte fortsätta utveckla innerstaden och flyga i Linköping, så äventyrar det kommunens utveckling. Det kan vi aldrig acceptera, säger han.
Elias Aguirre räknar med att Naturvårdsverkets tolkning av Saabs flygbuller blir ett regeringsärende.
– Det är en fråga för försvarsministern, inte minst. Vi ligger på och har omfattande kontakter för att uppmärksamma alla på att det skulle vara förödande för Linköpings utveckling om vi inte skulle kunna flyga från Saabs flygplats.