Corren har tidigare berättat om en man som hittades i centrala Linköping med 4,6 promille i blodet. Han blev omhändertagen eftersom han ansågs riskera sitt liv genom missbruket.
Nu har det hänt igen, med en Motalakvinna. Hon fördes till sjukhus med 4,0 promille i blodet. En dos som brukar ge medvetslöshet.
När promillehalten sjunkit till 2,6 ville hon lämna sjukhuset. Den som inte är alkoholist har är nära gränsen till medvetslöshet vid 2,6 promille.
Kvinnans missbruk har gått så långt att hon får kramper och blir medvetslös. Vid ett hembesök såg socialförvaltningen att hon försökte "bota" kramperna genom att dricka ännu mer.
Socialen larmade polisen som tog in henne till sjukhus. Motalabon ville dock lämna det redan efter en dag men då beslutade socialförvaltningen att tvångsomhänderta henne med omedelbar verkan. Beslutet har fastställts av länsrätten.
- 4.0 promille är inte så ovanligt som man tror, det har förekommit fall med 8,3 promille i Östergötland, säger adjungerade professorn Wayne Jones på Rättsmedicinalverket i Linköping.
Han är en av landets främsta experter på alkoholens relation till människa och trafik. Jones säger att en normal person inte kan komma upp i 1,5 promille på en enda kvälls drickande.
- Innan dess slår kroppen till med kräkningar. Där- emot kan den som är van vid alkohol under ett par dagars drickande bygga upp en hög promillehalt.
Han passar också på att varna semesterfirarna för att dricka under en längre tid. Toleransen ökar och man kan tro att man inte är onykter när man sätter sig bakom ratten.
- Några enkla regler: drick inte en droppe efter tolv och kör inte bil dagen efter utan vänta till kvällen. Ta till rejäl säkerhetsmarginal eftersom det är svårt att hålla reda på exakt hur mycket man druckit och när.
- Ta ALDRIG en återställare dagen efter, inte ens lättöl!