Tre fjärdedelar av den odlade mångfalden har redan gått förlorad under det senaste århundradet, enligt en rapport från FN. Och EU bidrar till det här. Men det finns en upprorsrörelse, särskilt stark i Danmark och Frankrike.
– Danskarna började arrangera frö-popup, tillfälliga frömarknader, berättar Joppe Svensson som är trädgårdsmästare på Naturcentrum i Linköping.
– Folk bytte frön med varandra, eller sålde superbilligt. Det var förstås olagligt, men marknaderna blev så många att till slut måste myndigheterna tillåta dem.
I Frankrike har fröräddarrörelsen vuxit sig stark och i Sverige började Fröruset arrangeras i Stockholm för fem år sedan.
Och nu är det dags i Linköping. 5 mars är det fröbytardag på Naturcentrum.
Det är lite som ett gerillakrig? De små odlarnas kamp mot de stora fröföretagen?
– Ja, kampen har precis blossat upp här i Sverige igen, säger Joppe Svensson.
– Det roliga är att det här intresserar så många. En gränsöverskridande rörelse! Det är inte bara de vanliga aktivisterna som kämpar här, utan många många fler. Vi är många som odlar, från 20-åriga Stockholmshipsters till min mormor.
Kampen handlar om rätten att ta fröer från växterna, byta och föra vidare – så som odlare alltid har gjort.
– Folk är så stolta över vad de odlar fram, säger Joppe Svensson, att morötterna och rödbetorna blir bättre, att de passar för olika förutsättningar, att de har olika egenskaper.
En annan del i "gerillaverksamheten" är fröbiblioteket som finns bland annat på Stadsbiblioteket i Linköping sedan ett år tillbaka. Låna en fröpåse på våren och lämna tillbaka en på hösten.
Syftet är att få fler människor att börja odla för att främja binas överlevnad.
– Det blir också ett sätt att kringgå EU-reglerna, säger Joppe. De är otydliga. Du får inte sälja frön som inte finns på EU:s sortlista, men får du byta? Lite oklart. Men LÅNA frön är en annan sak.
– Det är kul. Vår fröbytardag blir ett komplement, en mötesplats. Här får man också träffa andra odlare, utbyta erfarenheter och få råd. Många är intresserade av att odla, det är en trend just nu, men vi vill ju helst att den inte går över!