Vaktmästare Johansson skyndade fram och ryckte bort de mörka glasögonen. Delar av publiken skrattade hejdlöst, rektor blev rasande och förorättade tjecker från ambassaden lär ha lämnat aulan i protest.
– Det fanns farhågot att protesten skulle kunna utlösa ett nytt världskrig, berättar Per Dahlöf, före detta kårordförande på Lärarhögskolan.
Men efter ben kort stund var allt i sin ordning igen. När Corren rapporterade om bystavtäckningen nämndes inte studentskämtet med ett ord.
Det här var 1958. Det är alltså nästan 60 år sedan den tjeckoslovakiske ministern Jaroslav Vclek högtidligen överlämnade den statliga gåvan, en bronsbyst, till lärarutbildningen i Linköping. Överlämnandet väckte livliga protester från lärarstudenterna och i hemlighet fick de också stöd från lärarna.
Bronsbysten föreställer Comenius, en tjeckisk 1600-talshumanist och pedagogisk reformator. Det var inte alls honom som lärarstudenterna ogillade, utan att skolan tog emot en gåva från den tjeckiska staten detta år, 1958.
Det var nämligen bara två år tidigare som det ungerska folkets revoltförsök brutalt slogs ner av Sovjet, med stöd av andra öststater. Någon gåva från tjeckerna ville lärarstudenterna helt enkelt inte ha. Protesterna gav dock inte önskat resultat. Comeniusbysten kom på plats vid Lärarhögskolan.
Studenterna bestämde sig för att solglasögonaktionen inte skulle få falla i glömska. Ett antal studenter bildade "Komenskysamfundet" (Komensky var Comenius tjeckiska namn) som varje år samlade ihop en eller ett par hundralappar till ett stipendium som delades ut som belöning för framstående förtjänster i psykologi och pedagogik. På årsdagen i maj genomfördes också återkommande manifestationer där en byst med stora glasögon, "blindglasögon", var ett återkommande tema – ett arrangemang som lär ha fått sådan omfattning att polisen måste tillkallas för att hålla lärarhögskoleområdet under uppsikt.
Men proteströrelsens kraft minskade när skolledningen så småningom byttes ut. I dag är lärarutbildningen inte kvar i huset vid Östgötagatan och nu är det många år sedan någon såg röken av Comenius-bysten.
– Inte kan väl Linköpings universitet ha slarvat bort ett synbart och tungt bevis på viljan till mellanstatligt samarbete? funderar Per Dahlöf.
Nu vänder han sig till tidningen och dess läsare i förhoppningen att någon ska ha något svar på frågan var bysten finns i dag.
På universitetet finns knappast lösningen. Där har bysten fallit i glömska.
– Vi har inte en aning om vart den tog vägen, säger Gunilla Liman som är konstansvarig på Linköpings universitet i dag.
– Jag tror inte ens att den någonsin har stått uppe på Vallaområdet.
Nej, i stället ryktas det om en prefekt som tog med sig bysten när han flyttade till ett annat universitet – men vart?
– Egentligen märkligt att ingen vet, säger Per Dahlöf, eftersom Linköpings universitet EGENTLIGEN är det enda lärosäte i Sverige som kan hävda rätten till ett "Comenius-samarbete". Det sa en representant för undervisnings- och kulturministeriet i forna Tjeckoslovakien i Linköping 5 maj 1958...
Han hoppas att bysten ska återfinnas.
– Det skulle vara roligt att 5 maj 2018 åter få dela ut ett "Komensky-stipendium" till en duktig student i Linköping 60 år efteråt.