När datorn kom till stan

I dag hade författaren och teknikhistorikern Tord Jöran Hallberg releaseparty för sin bok "IT-gryning" om datorns intåg i Sverige. Han menar att datorn har haft enorm betydelse för Linköpings utveckling.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-03-14 00:00

På sextiotalet var IBM och Saab i Linköping de två stora huvudkonkurrenterna på datormarknaden. Det var de enda företagen i landet som sålde datorer på den öppna marknaden till företag. Innan dess hade i stort sett alla datorer enbart varit för militärt bruk.

Så en dag kom den stora uppgörelsen. Den svenska regeringen skulle beställa ett tjugotal datorer till länen för skatte- och folkräkning. Det var alltså fråga om en enorm order, och IBM som var den största aktören i branschen låg steget före. Men Saab lämnade också in en offert 1961, trots att de inte hade några datorer färdiga vid tiden, bara en prototyp.

Först bestämde regeringen att ordern skulle gå till IBM som hade mer erfarenhet, men motiveringen till beslutet heligstämplades, vilket gav upphov till en enorm debatt.

- Det har nog aldrig skrivits så mycket om datorer som på sextiotalet. Det hela var väldigt politiskt. Saab kontra IBM. Svenska fanan mot Stars and stripes, berättar Tord Jöran Hallberg.

Både tidningar och akademiker gick stenhårt fram och det hela blev en vänster-höger-debatt med enorm lobbying. IBM sågs som ett internationellt monopolbolag som måste motarbetas. Det talades också om hur viktigt det var för sysselsättningen att Saab fick kontraktet, trots att IBM i själva verket var större i Sverige med tusentals anställda.

Vad regeringen Erlander så småningom kom fram till var att ta in några datorer från vardera företag och låta dem tävla mot varandra - må bäste dator vinna.

- Det var en internationellt unik situation att låta två tävla på det sättet, säger Tord Göran Hallberg.

Vinnande ur striden gick Saabs maskiner på högre prestanda med snabbare beräkningar. IBM fick ta tillbaka sina datorer och ordern gick således till Saab (sedermera Datasaab) i Linköping, vilket har haft en enorm betydelse för utvecklingen av hela staden.

- Det hade fundamental betydelse. Hela Mjärdevi är byggt kring det här. Nu spekulerar jag, men utan den ordern kanske vi inte hade fått hit Universitetet.

Historien är bara en av många om datorernas intåg i våra liv, även om det ibland är svårt att tala om datorer, eftersom det är en sådan enorm skillnad på dagens avancerade mikroprocessorer och dåtidens stora skåp.

- Jag var med och utvecklade det som hette D22 på sextiotalet. Det var ett stort skåp och hade minne på 96 kilobyte. Ett vanligt fickminne idag motsvarar 10 000 sådana skåp. Det är häftigt, säger Tord Göran Hallberg och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om