Öjeby gård är känd i Östergötland för sina kosläpp, öppenhet och ekologiskt lantbruk. Dygnet runt, sju dagar i veckan är Lars-Gunnar Samuelssons gård öppen för att ta emot besökare.
– Ingen av mina tre söner vill ta över och de sa till mig att jag fick göra vad jag ville med gården. Jag vill gärna sälja till någon som inte kommer att slå sönder det långsiktiga miljöarbetet utan någon som ska fortsätta utveckla gården, säger Lars-Gunnar Samuelsson.
Ingen massproduktionFlera intresserade har hört av sig och gårdsförsäljningen har sin gång. Lars-Gunnar har dock sista ordet och kan bestämma vem som får köpa gården. Visst vill han få ut sina pengar men det är inte det allra viktigaste. Han är säker på att de yngre generationerna i mycket större utsträckning kommer att prioritera närproducerad och ekologisk mat. Därför ses han lite som en pionjär som lämnar något viktigt för hela länet efter sig, något som ska leva vidare.
– Redan nu är många villiga att betala en krona mer för närproducerad och ekologisk mjölk om den kronan ska gå till bondens överlevnad. Men bönderna måste öppna sina gårdar och visa upp och förklara sin verksamhet för konsumenterna mycket mer än hittills, säger han.
Folk vill se vad de betalar för och förstå varför de ska göra det. Det är Lars-Gunnars bestämda uppfattning.
Lars Gunnar tillhör den fjärde generationen som är född på Öjeby gård. Han minns att han hade 29 kor när han började. Nu har han 350. För att klara produktivitetens krav tvingas bönderna till större och större enheter.
Nära relationerBara satsningar på miljön och relationer med konsumenter kan motverka den utvecklingen. För Lars-Gunnar är det dock dags att satsa på andra relationer. För 13 år sedan förlorade han sin första hustru som dog i cancer. Även innan dess jobbade han mycket men efteråtblev det ännu mer. Ända tills han träffade sin nuvarande fru Annika för några år sedan.
En riktig ”konörd”Och nu vill han ägna henne och deras sex barnbarn all sin uppmärksamhet.
– Att driva en gård är en livsstil. Och jag älskade min livsstil. Jag är en riktig ”konörd” och bryr mig om allt som har med korna och mjölkproduktionen att göra. Det är roligt att gå upp klockan fem på morgonen och ta hand om mina fina älsklingar, jag kan de flesta namnen på mina kor. Men jag blir inte yngre med åren och nu ska familjen få vara mer i centrum.
Han tänker resa och ha trevligt utan det ständiga slitet. Men Lars-Gunnar har flera små ”hemliga” ekologiska projekt på gång. En gång konörd, alltid konörd.