I år blev 93 procent av de elever som började ettan på gymnasiet antagna på det program som de önskat i första hand. Det är fler än tidigare och resultatet av en medveten åtgärd från bildningskontoret. Troligen får färre elever det så nästa år; skolorna är fullsatta och det är omöjligt att ta in extra klasser varje år.
Från 2016 är årskullen som ska in i gymnasiet större och ökningen tycks sedan bara fortsätta. På den plats där Kungsbergsskolan idag ligger i Tannefors planerar Linköpings kommun ett bygge av en ny gigantisk skola och en del av den kommer att bli gymnasium, med minst 500 platser. De senaste åren har allt fler gymnasieelever i Linköping valt att studera på en kommunal skola. Även om friskolor skulle lyckas vinna tillbaka en del elever, kommer hundratals nya kommunala gymnasieplatser behövas enligt bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (FP).
Vid årets antagning till gymnasiet i Linköping var söktrycket mycket högt på ekonomiprogrammet och teknikprogrammet. På dessa utbildningar, och på samhällsprogrammet, togs därför extra klasser in.
Ungdomar som bor i Linköping väljer i större utsträckning att studera på ett teoretiskt studieförberedande program, medan elever från andra kommuner som vill plugga i någon av Linköpings skolor oftare väljer yrkesförberedande program. Tydligast syns detta på Vretaskolan (som drivs av Region Östergötland) där endast sex elever av 276 är Linköpingselever.