– Det är kris, helt enkelt. Vuxna behövs ute på nätterna. Det är inte ”samhället”, ”någon annan” som ska ta tag i det här, det är en fråga för oss alla, säger Ingmarie Irhede, ordförande i föreningen Nattvandrarna i Linköping.
Krisen består enligt Ingmarie Irhede i att behovet av vuxna utomhus där ungdomar håller till är stort; i city men framför allt i bostadsområdena – men allt färre personer har tid att ge sig ut och vandra. Under hösten och vintern fick föreningen inte ihop scheman som tidigare, verksamheten fick läggas på is och styrelsen diskuterade att lägga ned föreningen helt.
Om Linköping skulle bli utan organiserade nattvandrare, vad skulle det innebära för Linköpingsborna menar du?
– Det skulle inte vara bra, vuxna som är ute på nätterna är ett stöd för ungdomar. Vi är en trygghet, säger Ingmarie Irhede.
Ungdomar dricker generellt sett mindre alkohol i dag men fortfarande får nattvandrarna ringa föräldrar eller skjutsa hem alltför berusade unga under sina vandringar, beskriver hon. En del kan vara narkotikapåverkade.
Ideella insatser som innebär mer långvarigt engagemang har idag svårt att locka människor. Samtidigt är behovet av nattvandrande vuxna större än förr, anser Ingmarie Irhede. Förr tog ungdomar bussen in till city på helgkvällarna, umgicks där, och åkte sedan hem. Nattvandrarna kunde koncentrera sina insatser till innerstan. Idag hänger långt fler unga kvar i sina områden på helgkvällar och nätter så att varje område behöver nattvandrare.
Nu hoppas föreningen Nattvandrarna i Linköping få snurr på verksamheten igen. Direkt efter årsmötet den här veckan lägger de upp planer för nya tag och ny rekrytering under våren. Redan har de besökt stadsdelarna Lambohov, Tokarp och Ekholmen.
Linköpings kommun ser en stor nytta med nattvandrande Linköpingsbor och i kommunstyrelsens trygghets- och demokratiutskott diskuterades nyligen hur kommunen kan underlätta för föreningar som nattvandrar att rekrytera och arbeta.
– Kommunen kan inte anställda några nattvandrare, det här bygger på ideellt engagemang. Men vi kan hjälpa dem att nå ut, säger Anders Netin, ordförande i trygghets- och demokratiutskottet.
Linköpings kommun undersöker hur andra kommuner gör för att locka folk till nattvandrarverksamhet. Anders Netin konstaterar att svårigheten inte är unik för Linköping och säger att nattvandrarverksamhet i framtiden kanske främst måste inrikta sig på att engagera människor under storhelgen och särskilda händelser, som skolavslutningar och insparksfester.
Nattvandrarföreningens ordförande Ingmarie Irhede är inne på samma linje.
– Vi får nog försöka tänka så. Alla vandrare har ju ett liv utanför den här verksamheten också, säger hon.