Efter både smitningar och skadegörelse tyckte Region Östergötland att det var dags att göra något. Man ansökte därför om tillstånd för att kunna kameraövervaka parkeringen – främst vid in- och utfarter samt vid betalautomater.
– Vi har haft incidenter där olika pelare och bommar blivit påkörda. Vi hoppas kunna förebygga detta och andra olyckor med kameraövervakningen, sa Henrik Petersson, fastighetsförvaltare på Region Östergötland, till Corren tidigare i år.
Speciellt vid sjukhus
Kommunstyrelsen ställde sig också positiv till kameraövervakningen och menade att en ökad säkerhet för besökare och personal skulle väga tyngre än att värna den enskildes integritet.
Men nu avslås alltså ansökan – just på grund av integritetsfrågan.
Länsstyrelsen fastslår att integriteten är av särskilt stark betydelse just vid sjukhus och skriver bland annat i sitt beslut:
"Det har i ärendet inte framkommit att sökanden har för avsikt att försöka begränsa integritetsintrånget genom exempelvis användande av integritetsvänlig teknik, eller att vidta andra åtgärder för att göra övervakningen mindre omfattande eller ingående."
Har inga bevis
Länsstyrelsen menar vidare att Region Östergötland inte har kunnat visa att betalautomaterna verkligen varit brotts- eller olycksdrabbade – heller inte att bomsystemet varit det i någon större omfattning.
I sitt beslut skriver man:
"Länsstyrelsen gör bedömningen att förutsättningarna för att tillstånd enligt paragraf 9 i kameraövervakningslagen ska medges inte är uppfyllda."
Region Östergötland har tre veckor på sig att överklaga beslutet.