För två år sedan kom en ny kamerabevakningslag som gav polisen utökade möjligheter till kameraövervakning. I samband med detta togs ett beslut av Polismyndigheten att sätta upp 27 kameror i city, Skäggetorp, Berga och Lambohov.
Skälen var bland annat i brottsförebyggande syfte, men också att förenkla polisens identifiering av gärningspersoner.
Nu har kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) fått veta att det inte blir några kameror. I alla fall inte i närtid. Skälet; polisregion öst prioriteras lägst i hela Sverige. Tillsammans med polisregion norr.
Det här har fått Niklas Borg att ilskna till. Nu har han skickat ett brev till justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg för att få dem att tänka om.
– Skäggetorp finns på en lista över särskilt utsatta områden i landet. Tidigare har budskapet varit att vi ska samverka för att få området att försvinna från listan. Men nu plötsligt är listan inte viktig längre. Det duger inte, säger han.
Det är ingen hemlighet att Niklas Borg inte är en vän av polisens lista, men han säger att om den nu finns som ett styrmedel för hur man prioriterar resurser, så ska den också användas.
– Annars stärks jag i min uppfattning att den inte gör någon större nytta.
Det besked Borg säger sig ha fått om skälet till nedprioriteringen handlar om att Skäggetorp är det enda utsatta området i polisregion öst. Ett argument som gör honom ännu argare.
– Självklart skiljer förhållanden mellan olika kommuner och olika bostadsområden i polisregion öst. Men man kan inte välja att prioritera ned Skäggetorp, bara för att det är bättre i andra delar av regionen.
Niklas Borg är mycket noga med att poängtera att det här inte är någon kritik mot polisen i Linköping.
– De är nog lika besvikna som jag, säger han.
Att kommunen själv skulle kunna sätta upp något liknande kamerasystem som det tänkta är inte aktuellt. Kommunen kan inte bygga upp nåt parallellt system till ett system som är beslutat av staten, anser han.
– Staten har sagt att man ska göra detta. Då får de också leverera.
Vi har sökt inrikesminister Mikael Damberg som inte vill kommentera brevet i dagsläget.
– Vi kommenterar inte operativa beslut som polismyndigheten fattar. Vi kommer att svara på brevet så snart vi fått det och hunnit ta del av innehållet, säger Natali Sial, presssekreterare hos Mikael Damberg.