Nu är det dags för Ramadan

På lördagen inleds Ramadan och muslimer i hela världen fastar från soluppgång till solnedgång. Det finns 450 000 svenskar med rötter i muslimska länder och det märks på efterfrågan i butikerna. Dadlar står högst på inköpslistan.

Det går åt mycket dadlar och nötter under fastemånaden.

Det går åt mycket dadlar och nötter under fastemånaden.

Foto: Andreas Skogh

LINKÖPING2014-06-27 08:59

Det beror inte bara på att dadlar snabbt ger energi till en utmattad fastande människa, utan också på att profeten Muhammed själv rekommenderade dadlar som ett bra sätt att avbryta fastan.

– Det kan duga med röda linser också, förklarar Yilmaz Towfeek på Salam Orient Livs i Skäggetorp.

Fem-i-topp-lista

Hela dagen ska klaras utan mat och dryck. På kvällen får rättrogna muslimer äta, och vissa matprodukter lämpar sig bättre än andra under fastetiden. Willys har en fem-i-topp-lista där ris kommer på andra plats efter dadlarna, före lamm, matolja och kyckling- och hönspastejer. Riktigt söta bakverk, som baklava och zalabia, är också populära för att lyfta blodsockret.

Efterfrågan på Ramadanrelaterade matvaror har alltså ökat på senare år, i takt med att det finns fler muslimer i Sverige. Samtidigt är det inte givet att andra generationens invandrare verkligen tillämpar de religiösa traditionerna.

– Jag kom hit 1984 och min son är född samma år, säger Yilmaz Towfeek. Jag lärde honom allt om våra traditioner och vår religion, och vi följde reglerna. När han var 18 år och vuxen tackade han mig, men sa också nej till att fortsätta.

– För många ungdomar är det inte alls självklart att hålla fast vid traditionerna. För andra kanske det är viktigare än någonsin i ett nytt land. Det är väldigt olika för olika personer.

"Kan vara svårt"

Själv har Yilmaz haft svårt att upprätthålla Ramadan under hela fastemånaden på senare tid.

– Jag orkar inte jobba som jag måste om jag inte får äta eller dricka, säger han. Det kan vara svårt att klara det samtidigt som man vill leva normalt.

Uppmaningen att fasta under Ramadan gäller inte för den som är sjuk eller som inte mår bra av att vara utan mat. För barn är det frivilligt att fasta. Den som inte fastar, men ändå vill delta, kan ge pengar till fattiga.

Om drygt en månad är fastetiden över. Då firas Eid-al-Fitr, festen som avslutar Ramadan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om