I slutet av 00-talet var trenden nedåtgående, men de senaste tre åren har sökningarna ökat stadigt.
– Det har nog att göra med vår ovilja att prata om lössen, konstaterar han. Vi vill inte kännas vid dem. Det anses fortfarande skämmigt att ha löss, men så tycker jag inte att det behöver vara. Det har ingenting med hygien eller renlighet att göra – lössen trivs tvärtom mycket bra i rent hår.
När barnen kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet tar ofta lussäsongen vid. Corren har tidigare rapporterat om Centralskolan i Åtvidaberg där lössen varit synnerligen seglivade.
Johan Lindh tycker att förskolor och skolor borde påminna föräldrarna om att kamma barnen ordentligt redan inför skolstarten. Det blir så mycket jobbigare när lössen väl brutit ut.
Slarv med kammen
Att vara noggrann med kamningen är också viktigt när lössen väl fått fäste.
– Tyvärr är det så att vi gärna glömmer kammandet eftersom vi har så mycket annat att tänka på, beklagar sig Johan Lindh. Vi har uppfostrat våra barn till att borsta tänderna två gånger om dagen, men när det kommer till att kamma håret så är vi desto slarvigare. Eftersom det fortfarande är lite skämmigt att ha löss så tror jag att vi – medvetet eller ej – förtränger det och att vi därför lätt glömmer kammandet. Det händer också att vi avslutar behandlingen för tidigt. Då kommer lössen tillbaka.
Han poängterar dessutom att vårt förhållande till lössen präglas av okunskap. Många barn och äldre har en annan syn på lössen i och med att de själva varit drabbade. Eftersom den yngre generationen inte skäms för lössen tror han att de kommer att vara mer benägna att tala om och ta tag i problemet när de blir gamla nog att ha egna barn. Då borde lössen minska i omfattning.
– Nej, vi kommer aldrig bli kvitt lössen helt, så vi får helt enkelt gilla läget, konstaterar Johan Lindh. Vi får välja våra strider. Lössen har funnits här längre än vi. På sjuttiotalet bromsades dock lössens framfart någorlunda. Min teori är att de växande barngrupperna i förskolan och förskolan spelat roll i utvecklingen. Idag kan det gå uppemot 20-30 barn i samma förskolegrupp. På 70-talet fanns det fortfarande många hemmafruar och dagmammor som tog hand om barnen. Om barngrupperna är mindre så är det naturligtvis lättare att både upptäcka lössen och hindra deras spridning. Men att vrida tillbaka tiden är det nog ingen som vill.
Jag tror också att det kan ha en betydelse att barnen är mer inomhus idag är tidigare. Några exakta siffror på det går det ju inte skaffa fram, men jag har ändå en känsla av det.
Föräldrarnas ansvar
Försäljningen av luskammar och schampo har ökat med 15 procent från föregående år, enligt siffror från Apoteket AB. Anette Pizzignacco på Apoteksgruppen tycker sig däremot inte märka av någon större ökning just i år. Kammar och medel som tar död på lössen går alltid åt, men just vid skolstarten är det en extra stor efterfrågan.
- Mitt råd är att behandla noggrannt och kamma barnen om och om igen för att verkligen få bukt på lössen. Det gäller i och för sig för hela familjen. Förmodligen slarvas det en del på den här punkten eftersom folk kommer tillbaka och köper mer lusmedel. Förskolan och skolan larmar ju när någon i klassen fått löss, men det är inte så mycket de kan göra utöver att informera och upplysa föräldrarna. Det är trots allt de som har huvudansvaret för att upptäcka och behandla lössen.
Även solen har sina fläckar, medger parasitologen Johan Lindh:
– Jag, om någon, borde ju komma ihåg det, men det händer att mina barn får påminna mig om kamningen”.