Nu blir det andra bullar före jul

– Mmmm, den var okej, säger kunden Per Edoff glatt när han sätter tänderna i en lussesemla som på tisdagen gjorde premiär i Östenssons butiker i länet.

Kunden Per Edoff provsmakar gärna den nya lussesemlan.

Kunden Per Edoff provsmakar gärna den nya lussesemlan.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2015-11-24 14:30

Han berättar att han och hustrun såg annonsen om säsongssemlorna i morgontidningen och att hon inte gillar att semlor börjar säljas innan jul.

Vad tycker du själv om nya varianter, trevligt eller bara ett försäljningsknep från handlarna?

– Det är ett sätt att sälja, men en utveckling vi måste stå ut med, säger Per Edoff och passar på att beställa in en kopp kaffe också.

Semlan ger han betyget 4 av 5 möjliga. Han berättar att han fortfarande föredrar den klassiska vetesemlan, samtidigt tänker han inte bjuda hustrun på en provtugga.

– Absolut inte, säger han skämtsamt.

Det var i vintras som semmelwrapen gjorde succé efter att den lanserats på Tössebageriet i Stockholm. Årets lussesemla, en stark konkurrent, har tagits fram av Möllans café i Sjöbo. Modellen har sedan spridit sig över landet och säljs nu på flera orter från söder till norr.

– Jag såg en artikel om bageriet och tänkte att här kommer folk att nappa, det är en kul grej, menar David Laveryd bagerichef på Östenssons i Ullstämma.

Han tog en diskussion med vd:n samt bagerichefen i Motala och kom fram till att lussesemlan bör prövas även hos Östenssons.

– Det är snabba puckar nu, vi har cirka 100 semlor i varje butik per dag och ska sälja dem fram till jul. Semlor är på tapeten igen. Alla bagare försöker att göra en ny sort, säger David.

Han ger oss några smakprov på hur lussesemlan ska fyllas och tar sedan själv ett premiärbett. David nickar gillande medan grädden sipprar ut på sidorna om bakverket. Sedan avslöjar han.

– Vår vd är galen i semlor. En gång käkade han fyra stycken själv medan vi satt i ett möte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om