Linköpings kommun bygger sedan några år tillbaka så kallade cykellänkar. Det är extra påkostade och breda cykelvägar, med 3 meter för cyklister och 1,8 för de gående.
De första cykellänkarna byggdes från innerstaden till Ryd respektive Skäggetorp.
Nu pågår anläggandet av den cykellänk som ska knyta ihop Hjulsbro med innerstaden. Sträckan Hjulsbro S–Uvebergsvägen är i stort sett klar – det är bara vägvisning och mötesplatser som återstår att ordna till.
Nästa sträcka projekteras nu. Cykellänken ska förlängas från Uvebergsvägen via Munkhagsgatan och Ödegårdsgatan fram till Risbrinksgatan i Hejdegården. Enligt planen ska sträckan byggas under perioden januari–november 2021.
Men redan nu i oktober är det dags att sätta spaden i marken vid Ålerydsvägen. Här ska den så kallade tvärlänken byggas mellan Vistvägen och Haningeleden, en sträcka på 1,7 kilometer.
Cykellänken ska dras på Ålerydsvägens norra sida.
– Där finns en bred gräsremsa som vi kan använda oss av. Cykelvägen kommer att gå tre meter från Ålerydsvägen, utom vid garagen vid Konstruktörsgatan. Där är det lite trångt, så vi får dra den dikt an mot vägen, berättar kommunens projektledare Erik Bjäresten.
Belysningsstolparna byts ut och får lampor åt två håll, mot Ålerydsvägen och mot cykellänken. Tre nya broar byggs, över två cykeltunnlar och Tinnerbäcken. Vid de tre gator som cykellänken korsar blir det cyklisterna som får företräde.
– För att fler företag ska få sysselsättning under coronatider har vi delat in entreprenaden i tre delar. Det blir S-M-A Markentrepenad, SM Markentreprenad och Wilzéns som bygger. Cykelvägen beräknas bli klar i maj, säger Erik Bjäresten.
Tvärlänken längs Ålerydsvägen kostar cirka 28 miljoner kronor, varav staten bidrar med nästan 13 miljoner.
I ett projekt utreds en möjlig fortsättning på tvärlänken, från Haningeleden genom Tinnerö eklandskap mot Djurgården, Vallastaden och Mjärdevi.
– Det utreder vi för att möta det stora cykelpendlingsbehovet för de hundratals som jobbar på universitetet och Science park. Förhoppningen är att utredningen är klar till årsskiftet och då ämnar vi ansöka om statlig finansiering av byggnationen med 50 procent, säger miljösamordnare Sandra Viktor.
Sedan tidigare finns även tankar på att i framtiden bygga cykellänkar till Tornby, Ekängen, Tallboda och Malmslätt, men inga beslut är fattade.