– Det här förändrar skolans hela arbetssätt, säger Karin Granbom-Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden, om satsningen.
Politikerna i bildningsnämnden väljer nu att investera 8,8 miljoner kronor i att göra Linköpings gymnasieelever mer digitala. Direktiv om digitalisering i skolan kommer från regeringsnivå. I Linköping väljer politikerna att ge alla elever i gymnasiet ett "digitalt verktyg" som man uttrycker det, för de flesta blir det frågan om en egen dator. Avsikten är att alla elever, oavsett ekonomiska förutsättningar hemma, ska ha en dator dels för att lära sig tekniska funktioner som att surfa eller mejla, men också lära sig att förhålla sig till olika medier, och att kunna samla sina studier och skolarbetet digitalt.
Karin Granbom-Ellison (L) talar om att elever ska kunna ta del av lärares planering, ta igen missad undervisning, skicka in prov och samla skolarbeten med hjälp av datorn. Elever med särskilt stödbehov, som läsproblem, kan få texter uppläsa av datorn.
De 8,8 miljoner kronorna ska också användas till att skaffa fungerande IT-utrustning och nätverk på skolorna, att utbilda lärare, och köpa in digitala läromedel.
Åsa Ridne, skolchef med ansvar för gymnasieskolan, säger att digitala läromedel tidigare hållit en låg kvalitet.
– Men nu börjar de bli interaktiva på riktigt, och bra, säger hon.
Skolorna börjar dela ut datorer till elever nu under hösten.