Nu får bryggeriet servera hela glas öl

Processen för att få tillstånd har varit lång, men under lördagen fick Andreas Fejes till sist slå upp portarna till sitt "taproom", där bryggeriet nu får servera sin öl till allmänheten.

Idag fick bryggeriet extra förstärkning när Andreas Fejes två bröder Jonas och Mattias tagit sig till Ljungsbro för att hjälpa till. Förutom dem så var Jonas döttrar på plats och serverade.

Idag fick bryggeriet extra förstärkning när Andreas Fejes två bröder Jonas och Mattias tagit sig till Ljungsbro för att hjälpa till. Förutom dem så var Jonas döttrar på plats och serverade.

Foto: Lukas Eriksson Melander

Linköping2024-03-09 19:30

Det är bara några minuter tills Andreas Fejes får öppna dörrarna och välkomna gästerna in till Vreta Kloster bryggeris senaste satsning. Vad som tidigare bara har fått vara några enstaka smakprov per person har nu blivit till en hel servering.

Idén om att servera har alltid funnits där, men ölen fick komma först, berättar Andreas Fejes som är grundaren av bryggeriet.

–Jag flyttade in i de här lokalerna hösten 2020, sedan öppnade jag upp provsmakningsservering på sommaren. Redan då hade jag tanken om att man vill kunna servera hela glas öl. För det behöver man större lokal, kök och annat – men det har funnits i bakhuvudet.

undefined
Andreas Fejes är grundaren av Vreta Klosters bryggeri och har fått se till att ett kök byggs i lokalen. "Det blev ganska stort till sist, från början var ju tanken att ha som en food truck ungefär", säger han.

Vad är det som är nytt nu?

– Det sista som byggts är köket nu i december och januari. Tidigare har jag fått ha öppet på sommaren för provdrickande, fyra glas och en deciliter i varje. Skillnaden nu är att vi har byggt upp det här köket så att vi har ett fullt stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten.

– Man måste ha kök för att få alkoholtillstånd, så jag har byggt köket för att få servera min öl, säger han skämtsamt och skrattar till lite.

undefined
Kerstin Rydgren var inte helt ny till bryggeriets öl, hon testade bland annat på östgötaveckan för några år sedan. Nu var hon en av de första att ta plats vid ett av de bord som ställts upp i den tidigare industrilokalen.

Maten har, precis som ölen, ett särskilt tema.

– Eftersom vi bara gör öl i Belgisk stil så är det en belgisk meny också. Varmrätterna består av belgiska matvåfflor, det är jäst våffelsmet där vi har vår egen öl i smeten. På dem har vi olika toppingar och efterrätterna är våfflor med olika tillbehör.

undefined
Tre generationer Wentzell infann sig vid ett av serveringens bord. Farmor och farfar Conny och Rose-Marie Wentzell var de enda som fick testa den alkoholhaltiga ölen. Linus är för ung för att testa och Jimmy Wentzell var chaufför för dagen.

Andreas Fejes verkar ha en klar bild över vilka som kommer att besöka hans "taproom".

– Idag gissar jag att det kommer mycket lokalbefolkning, de har kanske ett intresse för att det händer något på orten.

undefined
Lars-Erik Kaliff Röckner var först in genom dörren till den nya serveringen. Han är medgrundare till facebook-gruppen "Vreta kloster bryggeri fan club", som har strax under 800 medlemmar. På sig har han sin merch-tröja och bryggeriets logga finns numera tatuerat på vänster handled.

Någon exakt plan för öppettider finns inte i nuläget utan lördagens premiär kommer att användas som mätsticka.

– Det kommer att börja med att jag har öppet kanske en gång i månaden, för after work till exempel. Blir det mycket folk kan det bli två gånger i månaden. Blir det här jättepoppis kanske man kan ha öppet mer, det är lite av ett test nu.

Lokalen ligger i industriområdet i början av Ljungsbro om man kommer från Linköpingshållet. Ett av de smidigare sätten att ta sig dit är med bil, men då kan man ju inte dricka öl. Andreas Fejes har tänkt på det men anser inte att det är ett problem.

– Vi har busshållplatsen precis utanför här så det är bussen som gäller, det tar tjugo minuter från stan. Sedan är det ju gångavstånd för folk som ställer husbilen vid Bergs slussar eller har båten vid kanalen.

undefined
Lokalen ligger på Blåsvädersgatan, precis bredvid vägen mellan Ljungsbro och Berg.

Nu börjar det närma sig att ni får släppa in folk, hur känns det?

– Det är en jättelång resa, mycket pengar och mycket arbete bakom så det är klart att det känns skönt att man äntligen är framme vid den punkten, att jag kan arbeta med att utveckla verksamheten fritt. Nu är alla tillstånd klara och det är skönt, det är ju långa processer.

– Det klart att det känns nervöst – det är ju första gången. Kommer det jättemycket folk nu, vilket det kan göra, så blir det spännande att sätta rutiner och sådant, säger han och skrattar.

När klockan slog 12:00 fick Andreas Fejes släppa in de som redan stod och väntade på att få komma in. Direkt bildades en kö till baren och det var inte många bord som stod tomma efter en kvart.                                                          

undefined
Kön blev snabbt lång och sträckte sig över hela bredden på serveringslokalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!