Det är bara några minuter tills Andreas Fejes får öppna dörrarna och välkomna gästerna in till Vreta Kloster bryggeris senaste satsning. Vad som tidigare bara har fått vara några enstaka smakprov per person har nu blivit till en hel servering.
Idén om att servera har alltid funnits där, men ölen fick komma först, berättar Andreas Fejes som är grundaren av bryggeriet.
–Jag flyttade in i de här lokalerna hösten 2020, sedan öppnade jag upp provsmakningsservering på sommaren. Redan då hade jag tanken om att man vill kunna servera hela glas öl. För det behöver man större lokal, kök och annat – men det har funnits i bakhuvudet.
Vad är det som är nytt nu?
– Det sista som byggts är köket nu i december och januari. Tidigare har jag fått ha öppet på sommaren för provdrickande, fyra glas och en deciliter i varje. Skillnaden nu är att vi har byggt upp det här köket så att vi har ett fullt stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten.
– Man måste ha kök för att få alkoholtillstånd, så jag har byggt köket för att få servera min öl, säger han skämtsamt och skrattar till lite.
Maten har, precis som ölen, ett särskilt tema.
– Eftersom vi bara gör öl i Belgisk stil så är det en belgisk meny också. Varmrätterna består av belgiska matvåfflor, det är jäst våffelsmet där vi har vår egen öl i smeten. På dem har vi olika toppingar och efterrätterna är våfflor med olika tillbehör.
Andreas Fejes verkar ha en klar bild över vilka som kommer att besöka hans "taproom".
– Idag gissar jag att det kommer mycket lokalbefolkning, de har kanske ett intresse för att det händer något på orten.
Någon exakt plan för öppettider finns inte i nuläget utan lördagens premiär kommer att användas som mätsticka.
– Det kommer att börja med att jag har öppet kanske en gång i månaden, för after work till exempel. Blir det mycket folk kan det bli två gånger i månaden. Blir det här jättepoppis kanske man kan ha öppet mer, det är lite av ett test nu.
Lokalen ligger i industriområdet i början av Ljungsbro om man kommer från Linköpingshållet. Ett av de smidigare sätten att ta sig dit är med bil, men då kan man ju inte dricka öl. Andreas Fejes har tänkt på det men anser inte att det är ett problem.
– Vi har busshållplatsen precis utanför här så det är bussen som gäller, det tar tjugo minuter från stan. Sedan är det ju gångavstånd för folk som ställer husbilen vid Bergs slussar eller har båten vid kanalen.
Nu börjar det närma sig att ni får släppa in folk, hur känns det?
– Det är en jättelång resa, mycket pengar och mycket arbete bakom så det är klart att det känns skönt att man äntligen är framme vid den punkten, att jag kan arbeta med att utveckla verksamheten fritt. Nu är alla tillstånd klara och det är skönt, det är ju långa processer.
– Det klart att det känns nervöst – det är ju första gången. Kommer det jättemycket folk nu, vilket det kan göra, så blir det spännande att sätta rutiner och sådant, säger han och skrattar.
När klockan slog 12:00 fick Andreas Fejes släppa in de som redan stod och väntade på att få komma in. Direkt bildades en kö till baren och det var inte många bord som stod tomma efter en kvart.