Nu får de sälja pimpade svampen

Vad får man om man korsar en miljöintresserad teknolog med en champinjon? Svar: en svamp som gjord för skandinaviska blekansikten.

Hemlighetsfull. Mahziar Namedanian har ännu en svampnyhet på gång, men än är det för tidigt att avslöja vad det handlar om.

Hemlighetsfull. Mahziar Namedanian har ännu en svampnyhet på gång, men än är det för tidigt att avslöja vad det handlar om.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-03-22 12:15

Östgötasvamp producerar 15–20 ton svamp i veckan och har sina rötter i Iran. Mahziar Namedanian grundade företaget 2014 tillsammans med tre andra teknologer och forskare. Drivkraften är smarta, hållbara lösningar och Östgötasvamp var exempelvis först i Sverige med att blanda sin egen kompost för produktion av ekologisk svamp.

Naturligt växande svamp är rik på D-vitamin eftersom solen lyser på den. Nu har Östgötasvamp, efter tre års utvecklingsarbete, fått Livsmedelsverkets godkännande att berika sina champinjoner med D-vitamin som många nordbor lider brist på.

Varför just i svamp?

– En stor del av vårt D-vitaminintag kommer från animalisk föda. I en tid då allt fler äter vegetariskt blir detta extra intressant, säger Mahziar Namedanian.

Varför just D-vitamin?

– Förutom en rad andra hälsovinster har vitaminet visat sig kunna ha en skyddande effekt mot cancer. Jag har en annan, ännu viktigare svampberikning på gång, men kan inte avslöja vad det handlar om riktigt än.

Hur går berikningen till?

– Det är en avancerad teknik där jag håller de exakta detaljerna för mig själv. Men det handlar om att under kort tid efter skörden behandla svampen med UV-ljus.

Äter du själv svamp?

– O ja. Runt ett kilo per dag. Jag måste ju ständigt hålla koll på kvaliteten.

Är du vegetarian?

– Nej, men min fru och jag har bestämt att vi ska äta vegetariskt tre dagar per vecka. Det finns mycket god vegetarisk mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om