Nu får gravkapellet en ny framtid

Det var länge sedan det var någon begravning i gravkapellet på norra kyrkogården i Linköping – eller faktiskt någon verksamhet alls. Fram till nu, när det lilla kapellet har fått en helt ny funktion. Men längst inne i kapellet står faktiskt en kista.

Anne. Här vilar hon, den okända flickan som blev förebild för alla livräddningsdockor och som någon har räknat ut att mer än 100 miljoner människor har "kysst".

Anne. Här vilar hon, den okända flickan som blev förebild för alla livräddningsdockor och som någon har räknat ut att mer än 100 miljoner människor har "kysst".

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-11-25 11:30

Längst fram i koret, där altaret en gång hade sin plats, står en kista med glaslock. Under rutan vilar en gipsavgjutning av en ung kvinna. Hon hette Anne, och hon levde på riktigt för sådär 140 år sedan.

Nu är hon ett konstverk, en del i den första utställningen någonsin i Alla helgons kapell, mitt på Norra griftegården. Det är Jan G Persson och Kristina Lagerlöf, båda Linköpingskonstnärer, som är de första, men inte de sista utställarna.

– Det är en fantastisk lokal, konstaterar de båda, och det finns möjlighet att arrangera alla möjliga sorters utställningar här, och varför inte konserter?

Kapellet blev avkristnat för länge sedan, det betyder att alla kristna symboler har tagits bort för att byggnaden har blivit en "vanlig" lokal. En hel del spår från förr finns dock kvar, som den lilla orgeln uppe på läktaren.

– Byggnaden stod oanvänd ett bra tag, och sedan renoverades den för att användas till konferenser, berättar Jan G Persson. Men verksamheten tog aldrig fart.

Nu hoppas han dock på att det ska öppnas nya möjligheter för gravkapellet.

– Vi hoppas att det här ska bli inledningen till ett större samarbete med olika kyrkor och församlingar i Linköping som vill jobba med konst. Kanske med större teman att samarbeta kring, eller som vandringar mellan olika kyrkor.

– Vi vill hjälpa andra konstnärer att komma fram och flera har redan visat intresse för att ställa ut här, säger Kristina Lagerlöf.

Att satsa på konstutställningar och aktiviteter i ett gammalt gravkapell (från 1886) mitt på kyrkogården kanske kunde uppfattas som stötande av någon. Inga negativa kommentarer har dock hörts.

– Nej, tvärtom, säger Kristina Lagerlöf. Människor uppskattar den här platsen och den eftertänksamma och stillsamma stämningen här.

– Ingen har ens haft kritiska synpunkter på kistan framme i koret, säger Jan G Persson.

Vernissage hölls i allhelgonahelgen när det var många besökare på kyrkogården och många som passade på att hälsa på i kapellet. Öppettiderna är begränsade till kl 8-15.

– Kanske kan de så småningom utökas med hjälp av volontärer, hoppas Jan G Persson.

3 december stänger den här första utställningen, men i vår slås portarna på gravkapellet upp igen.

Jan G Persson

Vill snarare kallas berättare än konstnär.

Efter lärarutbildning i Linköping var han gymnasielärare och drev galleri i Värmland, bl a med Lars Lerin.

Arbetade på Lunnevads folkhögskola och var med i starten av Björkö fria gymnasium.

Är anställd av Svenska kyrkan som pedagog för flyktingbarn 7-20 år.

Har gjort dopträdet i Skäggetorps kyrka, båten där och kyrkans ljusgård.

Kristina Lagerlöf

Har bland annat arbetat som förskollärare, daghemsföreståndare och projektledare för ungdomar som behöver stöd och med olika teatergrupper.

Hade sin första utställning 1994 och därefter har det blivit många fler.

Initiativtagare till bl a en utställning för tsunamins offer, till kulturdagar i Folkets park i Linköping och i Gamla Linköping samt till flera gallerier i Gamla Linköping.

Anne i glaskistan

I slutet av 1880-talet hittades en ung kvinna drunknad i floden Seine i Paris.

Ingen visste vem hon var. Ingen saknade henne.

Någon på bårhuset gjorde en dödsmask och skickade runt gipsavgjutningar för att få veta vem hon var.

Han kallade henne Anne. Ingen hörde av sig.

En norsk entreprenör, Åsmund Laerdal, gjorde en docka för livräddningsundervisning.

Han hittade en kopia av Seinekvinnans dödsmask på väggen hemma hos sina svärföräldrar och hon fick bli förebild.

En av Michael Jacksons största hitlåtar är inspirerad av Anne. "Annie, are you OK?" sjunger han i refrängen, det uttryck som användes på 1970-talet när man tränade på dockan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!