Nu får trädgårdsmästaren något att bita i ...

"Det här blir något att bita i," tycks Göran Fagerås tänka när han får se bilderna från Penninggatan. Men trädgårdsmästaren är finkänslig nog att ha tankarna för sig själv.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-05-10 00:00

Han blir glad när han får höra att Karin Ekström och Mats Svensson vill ha växter att vila ögonen på under alla årstider. Det går att ordna, från tidig vår och till och med in på vintern, säger han. Den som inte vill ha vintergröna växter satsar istället på högt gräs som får vippor som blir fina mot snön.

Den första frågan en ägare till en trädgård bör ställa sig är: Vad vill jag ha trädgården till?

Ska den enbart vara till njutning? För blomsterälskare? Eller ska här också finnas plats för lek och spel och för odling?

Bor man intill en villagata bör det absolut finnas ett träd.

- En gata utan träd är utan årstider. Karaktären på en gata höjs definitivt med större träd. Tänk om alla hus hade minst ett träd mot gatan. Så fantastiskt det skulle bli.

Träd på framsidan

Huset på Penninggatan bör åtminstone ha ett träd på sin framsida. Placeringen är noga, det får inte skymma den kvällssol som familjen vill njuta av på en framtida uteplats.

Två uteplatser finns med i planerna för trädgården. Den andra blir på husets baksida. När man ska bygga en altan ska den vara så rejäl som möjligt, tycker Göran Fagerås. Ta i ordentligt, det är bra med stor sittplats. Här ska också finnas plats för växter, kanske i stora, numera lättviktiga, krukor.

När man kommit så långt i sitt trädgårdsjobb att man tagit sig till en plantskola eller växthus är det lätt att falla för de växter som blommar just där, just då. Det är också lätt gjort att komma ut från plantskolan med alldeles för många små plantor. Då måste man vara medveten om att det krävs gallring när växterna börjat ta sig.

För att få igång växtlighet och blomning snabbt är det ingen dum idé att köpa de allt mer vanliga större perennerna. Dyrare visserligen, men det behövs inte heller så många av dem.

Nu har vi sparat en sak till sist. Den mest viktiga, men också den mest trista uppgiften: underarbetet.

Där begår vi vårt största misstag; vi struntar i att gräva ur ordentligt för blommor, buskar och träd och vi förbättrar inte jorden.

Kräv jordanalys

Tips från proffset: Köper du större parti med matjord, kräv analys av jorden. Och du som ska förbättra den jord du har, använd dräneringsgrus eller sättsand, inte vanlig sand. Mull, som torvmull och barkmull, är också jättebra.

När det kommer till grävning av planeringsgropar är det faktiskt lätt att falla i en grop själv. Ta därför det säkra för det osäkra och fråga när du köper dina växter så inte planteringsgroparna blir för små, för trånga eller för all del för djupa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!