I den planen – som bildningsnämnden beslutade om under våren – ingår att alla kommunala skolor och även några friskolor ska vara med och dela på ansvaret för nyanlända elevers språkinlärning i steg 2 och 3.
Ansvaret för språkintroduktionens första steg – som kallas startskola – hamnade på Anders Ljungstedts gymnasium (ALG).
Eleverna flyttas
Vid terminsstarten stod det klart att elever på startskolan – varav flera har gått en tid på ALG – skulle flyttades från skolan. Ett 80-tal förflyttades till nybyggda Arenaskolan. Efter höstlovet kommer ytterligare 60 elever att flytta till lokaler i Tannefors. ALG har tidigare bedrivit ett introduktionsprogram i de lokalerna. Kvar på huvudskolan finns 70 elever inom språkintroduktion.
Det här har stött på intern kritik på skolan. Skälet till kritiken är att integration sägs bli lidande.
Skolans enhetschef Ingmar Unosson känner till kritiken. När det gäller Tannefors ger han i viss mån kritikerna rätt.
– Lokalerna ligger i ett område där man inte naturligt träffar andra människor, så lokalerna är inte optimala för detta ändamål, säger han.
Men tanken med startskolan är att eleverna inte ska vara där i mer än en till två terminer. Därefter ska de välja någon av de kommunala gymnasieskolorna där då också ALG ingår, påpekar han.
Tror du eleverna känner sig tvångsförflyttade?
– Det finns säkerligen någon som har gått ett år eller så på ALG. Men har man inte lärt sig svenska tillräckligt så klassas man ändå in i startskolenivån. Mot den bakgrunden finns det säkert några som "tvingas" flytta från ALG, säger Ingmar Unossson.
Integrationsskäl
Han menar dock att flytten är motiverad utifrån såväl pedagogiska skäl som av integrationsskäl.
– Exempelvis har vi 60 elever från Syrien och 100 från Afghanistan, de är tillräckligt många för att skapa egna grupper. De behöver inte interagera med svenska elever om de inte vill eller måste. Det vi vill göra är att dela upp gänget så att det inte blir en koncentration av språkintroduktionselever på en skola, säger han.
ALG ska vara som alla andra kommunala gymnasieskolor när det handlar om språkintroduktion, är Ingmar Unossons ambition.
– På samma sätt som Katedralskolan och Folkungaskolan har 40 elever på mellan- och fortsättningsnivå, så ska ALG också ha 40 elever på de nivåerna. Övriga elever är ett gemensamt ansvar. De finns under ALGs paraply men inte geografiskt på huvudskolan. Många av eleverna på fortsättningsprogrammen stannar också kvar ALG för att studera vid något av skolans program, påpekar han.
Enligt Unosson så innebär inte extralokalerna ökade kostnader för ALG. De kostnaderna, hävdar han, tas centralt från samtliga gymnasieskolor.