Clas Schlichting är trädgårdsmästare vid Naturcentrum i Linköping. I våras kom han på idén att odla några av de växter som arkeologerna hittade frön från vid utgrävningen av Eddan – parkeringen som var stadens första busstorg och nu ska fyllas med bostäder. Men kvarteret hade en historia långt innan dess. Under medeltiden fanns här alldeles i gränsen mellan stad och land ett antal kålgårdar, där stadsbor odlade sitt behov av grönsaker och örter.
Kulturarvssorter
Ett 20-tal Eddanväxter frodas nu bland Naturcentrums odlingar. Raderna är prydliga med lin, bönor, brödsäd och ärtor. Så kallade kulturarvssorter har använts som utsäde och om möjligt med östgötskt ursprung. Vallmo (de röda), kamomill och nässlor är i full blom medan andra är i knopp som opievallmo (blir ljusvioletta) och blåärt. En del växter kommer Clas Schlichting att använda, andra odlas enbart för visning.
– Kamomillblommor har jag redan börjat skörda för att göra medicinalte på. Ju mer man plockar desto fler växer till. Däremot kommer jag inte att använda mig av tobaken, jag varken snusar eller röker...
Ett par rader var av dels bondtobak, dels virginiatobak finns nu på plats.
– Tobak har jag aldrig odlat förut, men eftersom den tillhör familjen potatisväxter ger det en liten fingervisning om hur man kan få den att trivas.
Knepig kikärta
Vid utgrävningen av Eddan hittades en enda kikärta, en art som egentligen inte växer i Sverige, i varje fall inte under medeltiden. Nu har Clas Schlichting gjort några försök.
– Första gången blev det en enda planta som aldrig tog sig, sedan har jag sått jättemycket kikärt men fortfarande är det bara en enda planta, säger han och pekar på ett spensligt exemplar intill meterhög malört.
Det återstår att se hur det går för den plantan.
Ny stadsodling
Årets tema för Naturcentrum är stadsodling – då, nu och i framtiden. Eddanväxterna svarar för då och nu. En framtida form av stadsodling har börjat spira på gräsmattan utanför Naturcentrum. Ett tiotal personer har nappat på uppropet att odla fritt i pallkragar.
– Det är bra att det kom igång och att de bildat en facebookgrupp för att hålla kontakt. Det roliga är åldersspridningen på deltagarna, allt från ungdomar till respektabla äldre. Hoppas att intresset sprudlar vidare. Gräsmattan är stor så det finns plats för framtida stadsodling att utvecklas här, säger Clas Schlichting.
Stadsodlargruppen nås med mejl via stadsodlinglinkoping@gmail.com. Den 30 augusti (arkeologidagen) sker en föreläsning och guidning bland Eddanväxterna på Naturcentrum i samarbete med Statens historiska museer.