– Ja, den här är en gammal klassiker från 1950-talet, säger han, inte helt pålitlig. Så planen är att kunna byta ut den.
Pekka Halme utbildade sig till bagare och konditor i början på 1980-talet i Stockholm. 1985 kom han till Linköping och fyra-fem år senare öppnade han Edens bageri i Johannelund.
– Vi byggde om en gammal banklokal, berättar han, och gjorde allt från grunden. Där var jag kvar i elva år. Sedan blev det några år i Stockholm med olika arbetsgivare, och 2013 kom Pekka Halme tillbaka till Linköping igen.
Det var längtan efter barn och barnbarn som blev för stark, säger han.
– Jag har haft flera olika jobb, på bageri, i olika affärers bagerier som hemkunskapslärare på engelska skolan.
– Men nu tänkte jag att Ingeborgs skulle vara sista anhalten. Här får jag göra det jag vill.
Det är INTE halvfabrikat i butiksbagerier som är drömmen. Det har blivit mycket av detta de senaste åren.
– Det är inte alls kul att baka andras produkter, säger han. Jag vill göra allt från grunden. Inget jättesortiment, men klassiskt, sånt som de äldre kunderna vill ha. Jag är ju äldre själv, upplärd i den gamla skolan.
Ingeborgs har stått tomt och stängt i ett halvår innan köpet kunde avslutas.
– Det tar lite tid att bygga upp igen, säger Pekka Halme. Min plan är att driva allting själv först, så långt det går.
Hans vision är att så småningom kunna anställa någon, eller ännu hellre få en delägare.
Vad säger du om kollektivavtal? På just det här bageriet var detta en brännande fråga för ett par år sedan.
– Om jag anställer någon som är med i facket ska jag förstås teckna kollektivavtal, säger Pekka. Självklart följer jag reglerna.
Han gör vaniljhjärtan den här dagen, alla hjärtans dag. Bullar och limpor, semlor och bakverk ligger klara ute i glasdisken.
Men om du står och bakar här och det kommer kunder ute i affären?
– Det funkar, säger Pekka och visar på klockan som ringer i det inre rummet när det kommer kunder i affären.
Han visar hur han har hela frysen full med färdigt bröd av olika sorter, bröd som läggs över i kylen för långsam jäsning när det börjar bli bakdags och sedan varmare jäsning tidigt på morgonen, innan det är dags för gräddning.
– Jag börjar baka halv fem, säger han. Vid sju, när jag öppnar, har jag nästan allting klart, flera olika sorter. Det bygger förstås på att jag har förberett allting.
Kommer det kunder så tidigt?
– Ja, de börjar hitta tillbaka, säger han förnöjt. Någon har kallat mina surdegslimpor för brödens rolls royce på Facebook. Och kardemummabullarna får beröm. Det ska nog gå bra, det här.