Ägarna Magnus Olsson och Markus Larsson som sedan tidigare driver flera bagerier i Linköping blev tillfrågade redan för fem år sedan av dåvarande landstinget om de var intresserade av att öppna konditori på sjukhuset. En undersökning bland anställda och patienter visade att det fanns en efterfrågan.
– Man ville ha bakelser, säger Magnus Olsson.
Med cirka 5 000 anställda på US, studenter och många besökare tror killarna att det finns behov av fler näringsidkare som kan erbjuda, inte minst, luncher. Linds konditori kommer förutom bakverk erbjuda olika varma rätter för både avhämtning, genom ett särskilt "take away-system", och på plats i serveringen. En hälsotallrik med mindre än 500 kalorier ska tillagas varje dag.
Förutom det nya kondiset, som platschef Nina Johansson ska ansvara för, öppnar i februari också en cafeteria i O-huset med ett mindre sortiment. Totalt ska 12–13 personer driva de båda verksamheterna.
Ägarna tror att nyetableringen kan bli ett bra komplement till konditoriet i centrum.
– Måndag till fredag är det tryck här med operationer och mycket personal, i stan är det tvärt om med mest att göra på helgerna, säger Markus Olsson.
Elizabeth Stenmark, en av gästerna under invigningskvällen, tycker att kondis på US fyller en viktig funktion.
– Det livar upp sjukhusvistelsen.