På torsdagen öppnade Linköpings alla kommunala grundskolor så som det var planerat.
Men samma dag kom regeringen med ett nytt besked. Utbildningsminister Anna Ekström (S) berättade på en presskonferens att högstadieskolor ska kunna använda fjärr- eller distansundervisning för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken.
För Linköpings del förändrar regeringens nya beslut inte så mycket. Alla kommunala högstadieskolor ska vara öppna. Än så länge.
– Det bästa är om skolorna kan vara öppna, det är också regeringens rekommendation. Men den här möjligheten underlättar för oss att gå över till hel eller delvis distansutbildning om det skulle behövas. Vi har en kontinuerlig dialog med Region Östergötlands smittskyddsenhet. Deras rekommendation inför vårterminens start är att det inte finns några smittskyddsskäl att förändra något vad gäller undervisningen i grundskolan i Linköping, säger Erik Östman (M), ordförande i barn och ungdomsnämnden.
Enligt honom har Linköpings kommun en beredskap för att låta elever i årskurs 7–9 få undervisning på distans om det skulle bli nödvändigt. Enligt regeringens beslut ska skolorna inte använda sig av distansundervisning förrän alla andra åtgärder inom ramen för det ordinarie regelverket är uttömda. Nu ska varje rektor se över situationen på sin skola.
– Vi ska titta på var vi har trängsel, vilka åtgärder som har genomförts och var någonstans vi måste göra ytterligare förändringar. Vi har gjort individuella riskbedömningar på varje skola, ett arbete som vi nu ska uppdatera. Vi ska också fortsätta med vårt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Christel Horsak, avdelningschef för kommunens för- och grundskolor.
Om högstadieskolor skulle gå över till distansundervisning har skolan fortfarande skyldigheten att ordna skollunch. Hur detta skulle gå till är någonting som kommunen nu ser över.
Möjligheten till distansundervisning innebär att alla elever inte behöver vara i skolan samtidigt.
Skolornas huvudmän ska först och främst se till att eleverna håller tillräckligt avstånd genom att exempelvis anpassa schemaläggningen, tillfälligt använda sig av andra lokaler som är lediga eller förlänga skoldagen på så sätt att vissa elever får undervisning i skolans lokaler på förmiddagen och andra elever får undervisning i skolans lokaler på eftermiddagen.