Några gånger om året har bygglovskontoret på Drottninggatan 45 i Linköping kvällsöppet. Då får allmänheten komma och ställa frågor om till exempel bygglov, enskilda avlopp och solpaneler.
Ungefär så är det tänkt att de mobila servicepunkterna ska fungera. Kommunala tjänstepersoner ska åka runt till orter som Linghem, Vikingstad, Ljungsbro/Berg och Sturefors för att på plats hjälpa dem som bor där. De servicepunkter som redan finns hos lanthandlarna i Nykil, Brokind, Skeda Udde och Ulrika ska också få besök.
– Vi vill föra den kommunala servicen närmare medborgarna och bryta centreringen till centralorten, säger Rebecka Hovenberg (MP), glesbygdsansvarigt kommunalråd.
Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden, ser många fördelar med att diskutera med erfarna, kommunala tjänstemän innan man söker bygglov.
– Det blir ofta ett bättre resultat, både för den som bygger och för samhället. Det kan bli byggnader som passar bättre in i landskapet.
Att tjänstemännen ska sitta sysslolösa under sina besök är inte Gustafsson rädd för.
– I så fall kan de jobba med sin dator precis som om de hade suttit på kontoret. I Norrtälje, som redan infört det här, berättar de att de inte fått en sekund över. Behovet att få ställa frågor verkar vara stort.
De mobila servicepunkterna ska införas under 2018.
– Kostnaden blir inte mer än lite ob-ersättning och resor. Vi räknar med att använda skolor och bibliotek, kanske även bokbussen, säger Gustafsson.