Historiskt sett brukar vinterkräksjukan slå hårdare vartannat år, vilket talar för en tuff vinter denna gång. Hittills följer dock Folkhälsomyndighetens kurva över antalet rapporterade fall fjolårets milda säsong.
– Men det är för tidigt att ropa hej. Det kan sticka iväg plötsligt och peaken brukar inte komma förrän efter vecka 5, säger Elsie Castro, analytiker på Folkhälsomyndigheten.
Vrinnevisjukhuset i Norrköping har under några veckor haft patienter med vinterkräksjuka. På US och i Motala är det lugnt än så länge.
Influensasäsongen startade den här veckan, enligt Folkhälsomyndigheten. Det konstaterandet bygger myndigheten på att många googlat på ordet influensa och att 1177 fått fler samtal om hög feber.
Universitetssjukhuset i Linköping har hittills bara konstaterat ett fall av influensa, en utlandsresenär som var smittad när han kom hem.
Tyvärr verkar det som om årets influensavaccin inte ger ett särskilt bra skydd. Rapporter från USA tyder på att de influensastammar som sprids skiljer sig rätt mycket från vaccinstammen.
– Men även om det stämmer är det viktigt att vi får så många som möjligt av dem som är över 65 eller tillhör en riskgrupp att vaccinera sig. Det ger ett delskydd och om man ändå smittas kan sjukdomsbilden bli mildare, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.
Många äldre dör varje år av influensa.
– Och vi ser tyvärr också att många gamla som gått igenom influensa aldrig riktigt kommer tillbaka till den nivå de hade innan, säger Åkerlind.
För att minska risken för både vinterkräksjuka och influensa är det god handhygien som gäller.
– Tvål och vatten. Handsprit hjälper inte alls mot vinterkräksjuka, tipsar Britt Åkerlind.