Nu lämnar Hillerbrand stadshuset

Nils Hillerbrand (MP) gör nu sin sista vecka som kommunalråd i Linköping. Sedan börjar han på nya jobbet som utredare på Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Foto: Mikael Svensson

Linköping2017-02-21 13:35

– Jag har varit heltidspolitiker i sex och ett halvt år. Jag är personligen av den åsikten att man inte ska sitta för länge som politiker. Man ska se det som ett förtroende, inte ett jobb. Och jag tror att det är bättre att jag slutar nu i stället för under pågående valrörelse, säger Nils Hillerbrand.

Rebecka Hovenberg (MP) tar över kommunalrådsposten efter honom. Nils Hillerbrand är utbildad civilekonom med nationalekonomi som grund och nu kommer han att arbeta som studiestödsutredare på CSN:s kontor i Linköping.

– Jag stänger inte dörren till politiken helt men jag har sedan ett tag bestämt mig för att jag inte ska kandidera till nästa val och att jag vill arbeta med något inom ramen för min utbildning och då dök det här jobbet upp, säger Hillerband.

Vad är du mest nöjd med?

– Vi har växlat upp klimatarbetet inom kommunen. Det är något som de kommunala bolagen arbetar med aktivt i dag. Och vi är på väg att implementera samlade varutransporter till kommunala verksamheter. I dag går halvtomma lastbilar ut till skolor och annat. Nu blir det en omlastningscentral i stället och totalt betydligt färre transporter. Det underlättar också för mindre företag att vinna anbud.

Att Vallaskogen blir naturreservat efter 40 år är också något han nöjd över, även om det inte bara är Miljöpartiets förtjänst. Och så är det visseblåsarfunktionen, och att kommunen nu inrättar profilboenden inom äldreomsorgen.

– Det var motioner jag själv skrev och i dag har vi en visselblåsarfunktion inom kommunkoncernen och de första profilboendena har skapats i kommunen.

Han lämnar även posten som styrelseordförande i Tekniska verken.

– Den verksamheten är en nyckelaktör för att nå målet med en koldioxidneutral kommun 2025. Tekniska verken är viktigt för miljöarbetet långt utanför Linköpings kommun, inte minst satsningen på biogas och på laddstationer.

Vilka utmaningar ser du inom politiken i Linköping?

– Stadsomvandlingen är definitivt en utmaning. Vi blir fler invåndare och måste förtäta, samtidigt som vi vill behålla gröna ytor i stan. Vi måste också värna om, och inte bygga igen, åkermarken som både producerar mat och energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om