På Linköpings flygplats – eller Saabfältet som en del föredrar att kalla det – reser sig ett drygt 30 meter högt torn, målat i vitt och rött. På tornet sitter fjorton fasta och två rörliga kameror. De senare kan användas för att zooma in flygplan, fordon – och människor. Ytterligare två kameror finns monterade inne på flygplatsområdet för att täcka döda vinklar. Flygledarna som tittar på bilderna sitter dock inte i Linköping – utan i Sundsvall.
Den 30 april i år landade det första distansledda flygplanet på Linköpings flygplats och sedan mitten av juni är all flygtrafik, såväl civil som militär, distansledd. Flygplatsen blev därmed den tredje flygplatsen i landet som införde det digitala flygledartornet, eller Remote Tower, som Saab och LFV (Luftfartsverket) kallar systemet i marknadsföringen.
Per Lindblad är vd för Saab Airport. Han är nöjd med den nya tekniken som har gjort Saabs gamla flygledartorn överflödigt.
– Det har fungerat perfekt, säger han.
Klas Ögren, operativ chef på LFV för flygtrafiktjänsten på flygplatsen, säger att flygledarna i Sundsvall inte bara följer vad som händer i Linköping via bildskärmar. Mikrofoner tar även upp ljud från flygplatsen.
– Kamerorna ger oss en visuell bild av vad som händer på och omkring start- och landningsbana. Nästa generations digitala verktyg kommer även att varna för mindre flygande föremål som kommer in i luftrummet över flygplatsen, säger Ögren.
Informationen från kameror och sensorer förs – av säkerhetsskäl kodad – via två fiberanslutningar i realtid till flygledningscentralen i Sundsvall. Om det skulle ske ett avbrott i en av anslutningarna stängs flygplatsen omedelbart.
– Det har bara skett en gång att vi har fått gå över till manuell trafikledning i Linköping, säger Per Lindblad.
Saab och LFV äger tillsammans Saab Digital Air Traffic Solutions och har använt sina respektive kompetenser för att utveckla systemet.
– Saab är bra på teknik och LFV har lång praktisk erfarenhet av flygledning. Vi kompletterar varandra, säger Niclas Gustavsson, vice vd på Saab Digital Air Traffic Solutions.
Forskningsprojektet som ledde fram till dagens färdiga produkt drog i gång så sent som 2006. Nio år senare blev Örnsköldsvik den första digitala flygplatsen i världen.
– Vi blev först i världen och är i dag marknadsledande, säger Niclas Gustavsson.
Systemet har hittills, förutom till Sverige, sålts till USA, Irland, Storbritannien och Tyskland. Men Saab Digital Air Traffic Solutions är inte den enda aktören på marknaden. Företag i Kanada, Österrike och Norge utvecklar system som bygger på liknande teknik.
– Saab och LFV jobbar långsiktigt med den här produkten och marknaden och målet är att bibehålla positionen som marknadsledare inom det här området, säger Niclas Gustavsson.
Det går ännu så länge knappast åt färre flygledare än tidigare för att sköta en digital flygplats. Men det blir ändå billigare i slutändan då man i en central kan fördela resurser och kompetenser på ett mer optimalt sätt.
– Ett digitalt flygledartorn med alla ingående delar kostar omkring 20 miljoner kronor. Att bygga ett traditionellt flygledartorn kostar tre eller fyra gånger så mycket, beroende på flygplats och storlek, säger Niclas Gustavsson.