Nu öppnar baren på Ågatan sin nya uteservering – på baksidan

Efter en lång väntan invigs nu Ågatan bars nya uteservering – på innergården.
Bakfickan har kommit till efter mycket slit där baren också hållit stängt i flera månader under våren. När den öppnar hoppas ägare Tuncay Yüksel att ett av Ågatans nu äldsta ställen ska få ett lyft. 
Men öppningen sker i en tuffare ekonomi, med färre erfarna personer att anställa och med vassare konkurrens från stans andra ställen.

Det har varit tuffa veckor för Tuncay Yüksel. Att bygga en ny uteservering blev krångligare än väntat på grund av försenade leveranser. Men nu är allt på plats och det jobbas in i det sista inför invigningen.

Det har varit tuffa veckor för Tuncay Yüksel. Att bygga en ny uteservering blev krångligare än väntat på grund av försenade leveranser. Men nu är allt på plats och det jobbas in i det sista inför invigningen.

Foto: Heloísa Castro E Oliveira

Linköping2025-05-27 19:00

Nyheten i korthet

  • Ågatan bar i Linköping inviger sin nya uteservering, Ågatan Bakfickan, på onsdag. Uteserveringen kommer att erbjuda liveinspelningar, matservering och en egen bar.
  • Uteserveringen delar innergård med restaurangen Merwah, vilket ägaren Tuncay Yüksel ser som en fördel då de kan dra nytta av varandra och bli mer attraktiva för gästerna tillsammans.
  • Trots pandemin och en minskad restaurangkonsumtion ser Yüksel en positiv tendens och tror att den nya uteserveringen kommer att bidra till att göra Linköping till en mer attraktiv stad.

Efter en lång väntan på försenade leveranser till den nya uteserveringen – från takkonstruktionen till tekniken och utemöblerna – är nu alla komponenter på plats. 

Utom solen.

Men den kommer lagom till invigningen, enligt väderprognosen.

Hur mycket sol är det här på innergården?

– Vi kommer att ha sol nästan hela dagen på innergården. Sen kommer kvällssolen på framsidan. Så gästerna kommer att kunna röra sig i lokalen och välja om de vill vara i sol eller skugga.

Ågatan Bakfickan blir granne med restaurangen Merwahs uteservering som delar samma innergård.

Det ser Tuncay Yüksel som en fördel.

– Vi kan dra nytta av varandra, våra uteserveringar blir mer attraktiva för gästerna tillsammans än var och en för sig. Vi kommer snarare att komplettera varandra. Vi ska försöka organisera oss så att det bli möjligt för våra gäster att förflytta sig från det ena stället till det andra vid vissa tillfällen, som till exempel när spännande artister uppträder, säger Tuncay Yüksel.

Ågatan bars Bakficka blir granne med restaurangen Merwahs uteservering. Det ser Tuncay Yüksel som en fördel, båda kommer att ha nytta av varandra, tror han.
Ågatan bars Bakficka blir granne med restaurangen Merwahs uteservering. Det ser Tuncay Yüksel som en fördel, båda kommer att ha nytta av varandra, tror han.

Ågatan bar har varit stängd i ett par månader i början av året medan den har totalrenoverats. Den öppnades i mars igen, men invigningen av den nya uteserveringen på innergården drog som sagt ut på tiden.

Har gästerna hittat tillbaka till er efter renoveringen?

– Allt är nytt men våra stammisar känner ändå igen sig. Vi har behållit barens karaktär. Det är det viktigaste. Vi har också behållit quiz och vår korvmeny, men förnyat den med nya varianter.

Enligt Tuncay Yüksel har det gjorts en stor ekonomisk insats både vad gäller renoveringen av baren och byggandet av en ny uteservering med ett hundratal sittplatser. Men precis hur stor den ekonomiska insatsen var vill han inte avslöja.

Det har varit mycket arbete för att hinna få klart den nya uteserveringen på innergården.
Det har varit mycket arbete för att hinna få klart den nya uteserveringen på innergården.

Den nuvarande baren och den nya uteserveringen kommer att vara sammankopplade genom en dörr och en trappa. Under sommaren kommer Tuncay Yüksel att hålla Platens bar, som han också driver, stängd – och flytta verksamheten därifrån till innergården.

– Platens bar är en källarlokal och ingen vill gå ner till den på sommaren. Därför ska vi ha spelningar och andra liveframträdanden här på vår nya uteserveringen i stället.

Stör inte era spelningar Merwahs uteservering och deras program?

– Våra spelningar och livemusik kommer att ske tidigare på kvällen och ta slut innan discot på Merwah börjar.

Grannar som ska hjälpa varandra - Ågatan bars nya uteservering Bakfickan och restaurangen Merwahs redan etablerade uteservering.
Grannar som ska hjälpa varandra - Ågatan bars nya uteservering Bakfickan och restaurangen Merwahs redan etablerade uteservering.

I och med nya satsningar på mat och musikprogram kommer öppettiderna att utökas. Det innebär också att man måste utöka arbetsstyrkan. Nu finns fem anställda. Planen är att fördubbla det antalet.

Blir det svårt att hitta personal?

– Yrkesfolket har lämnat branschen. Det finns inte alls så många yrkesverksamma med erfarenhet som före pandemin. Men det finns folk som vill jobba och det blir vårt uppdrag att lära dem jobbet.

Enligt en undersökning som analysföretaget Infostat gjort på uppdrag av branschorganisationen Visita – där restaurang- och hotellbranschen ingår – drog nästan hälften av svenskarna ner på sin restaurangkonsumtion under 2024 jämfört med året innan. Huvudanledningen till att man spenderade mindre än förra året är, enligt undersökningen, den försämrade hushållsekonomin. Så var även fallet under 2023. 

Kommer gästerna lika ofta till baren som innan pandemin? 

– Inte än. Jag ser en ljusning i tunneln, en positiv tendens, men det är inte ens i närheten av hur det var före pandemin. Det beror dock inte enbart på lågkonjunktur och försämrad ekonomi utan det är också tufft med alla nyöppnade restauranger i city. Många stora ställen har öppnats samtidigt som Linköping inte har vuxit lika mycket.

Flera av de nyöppnade ställena finns på Ågatan. Och några innergårdar där det finns livemusik finns redan i city. Blir det en tuff konkurrens er krogägare emellan?

– Konkurrensen är bra ändå. Den sätter press på oss, vi måste anstränga oss ännu mer för att utvecklas och hitta på nya saker. Om det finns flera attraktiva ställen som lockar folk till stadskärnan gynnar det alla. Ju fler vi är som gör Linköping till en attraktivare stad desto bättre är det för både krögare och Linköpingsbor.                                              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!